Twee wietplantages Tolstoistraat ontmanteld na wijkgerichte controle

Foto: Pixabay

Bij een nieuwe wijkgerichte controle in de Russische Buurt in Zaandam zijn afgelopen week meerdere overtredingen geconstateerd in acht woningen in de Czaar Peterstraat, Czarinastraat en Tolstoistraat. Daar zaten ook twee hennepkwekerijen bij in de Tolstoistraat.

In de overige gevallen ging het vijf keer over bewoning in strijd met het bestemmingsplan van de Oude Haven, zoals de illegale splitsing van een woning. In drie huizen werden gebreken aangetroffen die in strijd zijn met het bouwbesluit, zoals het niet voldoen aan de minimale eisen die aan een trap worden gesteld. Vijf woningen waren niet brandveilig en vier maal was sprake van illegale bewoning.

Sinds 2017

Deze controle werd door de gemeente weer uitgevoerd in samenwerking met de brandweer en de politie. In 2017 is gestart met de wijkgerichte aanpak in de buurt na meerdere signalen dat in veel panden sprake zou zijn van overbewoning, illegale kamerverhuur en illegale splitsing. Daardoor kwam de leefbaarheid in de panden en in de buurt onder druk te staan door parkeer-, afval- en geluidsoverlast. Daarnaast spelen de risico’s voor de huurders zelf, vaak mensen uit Midden- en Oost-Europa die hier legaal werken. Zij betalen niet zelden hoge huren, waardoor sprake kan zijn van uitbuiting.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen