Westzaner wacht al sinds 1996 op overdracht grond en water

De brug waarmee het allemaal begon.
De brug waarmee het allemaal begon.
Foto: Google Street View

De POV en Democratisch Zaanstad willen het in de gemeenteraad hebben over een al meer dan 20 jaar slepende grondverkoop in Westzaan. De kern van het probleem: Zaanstad heeft een perceel verkocht dan wel de stellige indruk gewekt dat te zullen verkopen terwijl de gemeente geen eigenaar was. Dat leek wel te gaan veranderen, maar nieuwe inzichten leidden ertoe dat anno 2019 Rijkswaterstaat nog steeds in het bezit van grond en water is.

C. van der Zee, woonachtig op een woonboot aan de Kanaaldijk. De Partij voor Ouderen en Veiligheid en DZ stelden de kwestie in januari 2017 ook al aan de orde, maar hebben nog steeds geen bevredigende antwoorden ontvangen. De toenmalige wethouder Addy Verschuren en plaatsvervangend burgemeester Ruud Vreeman zijn inmiddels beiden niet meer actief in Zaanstad. De grondtransactie was een gevolg van het feit dat de gemeente een brug wilde bouwen over Zijkanaal E en daarvoor grond nodig had van Van der Zee. Die zou daarvoor op deze wijze gecompenseerd worden.

Volgens Van der Zee sloot bij op 9 juli 1996 een overeenkomst met de gemeente Zaanstad voor de aankoop van grond en water aan en in Zijkanaal E. In 2011 en in 2016 werd vervolgens verzocht om de levering daarvan, maar dat is volgens de gemeente niet mogelijk omdat er geen koopovereenkomst bestaat. De Westzaner huurt het betwiste perceel sinds 1996 van Rijkswaterstaat en is daar inmiddels al meer geld aan kwijt dan de met de gemeente overeengekomen koopsom. Maar volgens de gemeente gaat het dus niet om een koopovereenkomst.

De overeenkomst.

 

 

Democratisch Zaanstad en de POV vinden het allemaal niet getuigen van behoorlijk bestuur: ’Overeenkomst is overeenkomst,‘ aldus de fractievoorzitters Juliëtte Rot (DZ) en Harrie van der Laan (POV) in 2017. Zij wilden toen al ‘met spoed‘ een antwoord op de vraag ‘hoe het mogelijk is dat de gemeente Zaanstad grond en water verkoopt aan een burger van de gemeente Zaanstad, zonder eigenaar van de grond en water te zijn’.

Stand van zaken

Daarop is het antwoord nog immer niet gekomen en de beide fracties willen er nu zo snel mogelijk na het zomerreces opnieuw over praten. Onder meer om aan de weet te komen wat de huidige stand van zaken is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen