Pilot met laagdrempelig OV over het water naar Hembrugterrein

Foto: Twitter / Marjorie Verhoek

Het Hem, de Metropoolregio Amsterdam en de gemeenten Zaanstad en Amsterdam onderzoeken met financiële steun van het Rijk of en hoe laagdrempelig openbaar vervoer over het water mogelijk is tussen het Centraal Station in de hoofdstad en het Hembrugterrein in Zaandam. Dit moet internationaal, nationaal en regionaal bezoek aan de culturele bestemmingen op het Hembrugterrein bevorderen.

De pilot is gestart naar aanleiding van de opening van Het Hem, het grote cultuurcentrum in de voormalige kogelfabriek aan de oever van het Noordzeekanaal. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft 250.000 euro beschikbaar gesteld voor het MRA-programma Kunst, Cultuur en Erfgoed en een onderdeel daarvan is de Proeftuin Bereikbaarheid & Promotie Cultuur Metropoolregio Amsterdam. Daarmee wordt ingezet op het bevorderen van bezoeken aan ‘het unieke en onderscheidende cultuurhistorische aanbod’ in de regio rond Amsterdam.

Gekeken wordt of en op welke manier vervoer over het water een aanvulling is op een bezoek aan het Hembrugterrein en de culturele activiteiten die daar inmiddels floreren. De effecten van de pilot worden gemeten tussen juni en december dit jaar. In het eerste kwartaal van 2020 wordt er meer over bekendgemaakt. Naast het Hembrugterrein profiteren ook Edam-Volendam (met EuroArt 2020) en het Gooi en de Vechtstreek (met het Erfgoedfestival) van de proef.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen