Vervallen stukje Westzijde moet stralende blikvanger worden

Foto: Google Street View

Het college heeft de omgevingsvergunning verleend voor de bouw van veertien appartementen in de voormalige kantoorvilla van ABN Amro aan de Westzijde in Zaandam. Eerder kwam er al goedkeuring voor de nieuwbouw achter het pand, aan de Zaan.

Ontwikkelaar KPO wilde het markante pand aan de Westzijde in eerste instantie slopen omdat herontwikkeling te duur zou zijn, maar daar stak de gemeente een stokje voor. Er was eerder sprake van elf appartementen. De villa wordt aan de buitenkant zoveel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Westzijde 114 werd ontworpen door architect H.G. Jansen en in 1899 gebouwd voor houthandelaar Pieter Pauw. Van 1908 tot 1914 woonde de burgemeester van Zaandam er met zijn gezin en drie jaar later werd het pand verkocht aan de Twentsche Bank. Bankdirecteur G. Prast nam er in 1941 zijn intrek.

Zo moet het worden.

Op verzoek van de Zaanse bankier en verzetsman Walraven van HallĀ werd tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer het gezin Snoek in het huis verstopt, waarmee het pand een belangrijk onderduikadres werd. Achter het huis stond ooit de uit circa 1750 stammende theekoepel die in december 1967 naar de Zaanse Schans verhuisde wegens uitbreidingsplannen van de Twentse Bank. De koepel in rococostijl werd na een grondige restauratie ingericht als informatiepunt van de VVV en in 1983 ingericht als tingieterij.

Bezwaartermijn

Belanghebbenden die het niet eens zijn met dit besluit kunnen binnen zes weken een beroepschrift indienen bij de Rechtbank Noord-Holland, locatie Haarlem, sector Bestuursrecht, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem. Het besluit ligt gedurende deze weken tot en met woensdag 31 juli tijdens de openingstijden ter inzage bij de balie van de afdeling Vergunningen in het stadhuis, Stadhuisplein 100 in Zaandam.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen