Plannetje Den Haag: ‘profiteurs’ OV-verbeteringen laten meebetalen

Foto: Pixabay / Gerhard Gellinger

Het Rijk overweegt om particulieren en ondernemers die profiteren van uitbreidingen van het openbaar vervoer in en rond de grote steden daarvoor te laten betalen, meldt het FD vandaag.

De krant komt tot deze conclusie op basis van diverse documenten die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in het afgelopen zes maanden naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De co-financiers van infrastructurele projecten zouden projectontwikkelaars, woning- en vastgoedeigenaren, weggebruikers en OV-reizigers zijn. Het idee is dat de partijen die direct profiteren van overheidsinvesteringen in het openbaar vervoer en de infrastructuur daar nu geen extra financiƫle bijdrage aan leveren.

Denkrichtingen

Het ministerie heeft nog geen knopen doorgehakt, volgens het FD, maar zou denken aan een extra bijdrage van 5000 euro per woning bij nieuwbouwprojecten, een hogere motorrijtuigenbelasting, een bijdrage uit de kilometerheffing voor vrachtwagens of een spitsheffing voor auto’s en vrachtverkeer. Voor eigenaren van bestaande woningen is een tijdelijke bereikbaarheidsheffing van 75 euro per jaar mogelijk of een opslag op de OZB die gekoppeld is aan de stijging van de woningwaarde door een betere bereikbaarheid met het OV. Voor reizigers kan de ritprijs omhoog.

Reacties