Inventarisatie van droogtegevoelige zwakke plekken bepleit

Foto: Google Street View

GroenLinks, de SP en de Partij voor de Dieren vinden dat het college op korte termijn inzichtelijk moet maken welke zwakke plekken in de openbare ruimte in Zaanstad kwetsbaar zijn voor droogte en waar maatregelen nu of in de nabije toekomst noodzakelijk zijn. Daar is volgens de fracties nu te weinig zicht op.

Droogte wordt een steeds vaker voorkomend probleem en kan grote gevolgen hebben voor bruggen, kademuren, waterkeringen en wegen. Hitte kan ook funest zijn voor veel soorten verhardingen er zorgen voor verzakkingen, zoals bij de Veenpolderdijk in Assendelft. Nu is het onoverzichtelijk of de gemeente, de provincie of het waterschap voor de aanpak verantwoordelijk is, aldus de drie partijen en soms is het ook onduidelijk wie wat wanneer doet.

Vooruitkijken

Omdat nog onduidelijk is welke (extra) middelen en capaciteit in de toekomst nodig zullen zijn om bruggen te koelen en te repareren, waterkeringen te inspecteren en herstelwerkzaamheden aan verhardingen uit te voeren, willen ze dat er bij alle analyses voor gebiedsontwikkeling aandacht komt voor de gevolgen van droogte en hitte en dat gekeken wordt naar preventieve maatregelen om de kwetsbaarheid ten opzichte van het klimaat te verminderen. Alle betrokken partijen dienen daarvoor samen op te trekken, aldus een motie die op 20 juni wordt ingebracht in de gemeenteraad.

Meer kennis en inzicht is op diverse fronten interessant, menen GL, PvdD en SP. Zo kan er rekening mee gehouden worden bij het plannen van routes voor zwaar verkeer, zoals vuilniswagens. De fracties vinden dat in de Voorjaarsnota van komend jaar een concreet voorstel moet staan over de aanpak van de geconstateerde knelpunten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen