Onderzoek naar snelfietsroute tot aan Hoorn

Foto: Pixnio

Er zijn plannen voor een snelfietsroute tussen Zaanstad en Hoorn. Volgens de Vervoerregio Amsterdam is hierover overeenstemming bereikt tussen de gemeenten Zaanstad, Oostzaan, Wormerland en Purmerend. Er komt een onderzoek naar de mogelijkheden.

Het doel van deze fietsverbinding is om forenzen met een (elektrische) fiets een alternatief te bieden voor het autogebruik. Door een directe route aan te leggen en het comfort te verbeteren zullen meer mensen op de fiets stappen, is de verwachting. Afgesproken is dat de gemeenten zorgdragen voor de realisatie van de snelle fietsverbinding. De Fietsersbond Zaanstreek pleit al veel langer voor een rechtstreeks fietspad tussen Zaanstad en Purmerend, maar de ambities reiken dus nog verder. Nu is er een route langs de Zuiderweg door de Wijdewormer, die verschillende minpunten kent:

  • Er zijn bedrijven gevestigd die met grote vrachtwagens rijden en ook bedrijven die afhankelijk zijn van leveranties door zulke vrachtwagens;
  • Er is sprake van landbouwverkeer, de tractoren met aanhang zijn soms bijna net zo breed als de Zuiderweg zelf;
  • Auto’s rijden er soms veel te hard;
  • Af en toe is de weg een kwartier afgesloten vanwege het verplaatsen van koeien naar een weide aan de overkant van de weg. Dat is erg leuk voor de recreatieve fietser, maar levert ergernis op bij forenzen;
  • De weg is na zonsondergang maar spaarzaam verlicht.
  • Komend vanaf de Watering in Zaandam is de kluft van het spoorwegviaduct een flinke klim.

De Fietsersbond Zaanstreek wil daarom graag een route langs het spoor, vanaf de Stationsstraat in Oostzaan tot het Wormerpad. Vervolgens is een goede verbinding nodig naar de Melkweg in de wijk Weidevenne in Purmerend, waardoor een directe aansluiting ontstaat op het centrum van die stad en op oostelijke woonwijken als de Gors, Purmer-Zuid en Overwhere.

De door de Fietsersbond Zaanstreek bepleite route.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen