Alle nieuwe ondernemers in risicogebied door de Bibob-molen?

Foto: Pixabay / Steve pb

De VVD wil van de burgemeester weten of het klopt dat een gemeente risicogebieden kan aanwijzen waardoor alle bedrijven die zich daar willen vestigen onderworpen kunnen worden aan een Bibob-onderzoek om vast te stellen dat de ondernemer en zijn zaak legitiem zijn. De gemeente breidt het aantal gevallen waarin standaard onderzoeken in het kader van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur worden gedaan uit en de VVD wil daar in een komende raadsvergadering meer over te weten komen.

Zaanstad heeft al risicogebieden waar extra op veiligheid wordt gecontroleerd – het centrum van Zaandam, de Russische Buurt en Poelenburg – en raadslid Stephanie Onclin vraagt zich af of het de bedoeling is om Bibob-zones aan te wijzen om ondermijnende activiteiten te voorkomen en tegen te gaan. Bibob-onderzoeken moeten voorkomen dat de overheid criminelen of criminele organisaties faciliteert door het verlenen van vergunningen, vastgoed- en grondtransacties, de inkoop van producten en diensten en het verstrekken van subsidies.

Werkwijze

De VVD wil ook graag meer inzicht in de gemeentelijke werkwijze bij dergelijke onderzoeken en wil weten of er naar de mening van het college nu optimaal gebruik van de wet wordt gemaakt. Op dit moment worden niet alle ondernemers aan de toets onderworpen, maar gebeurt dat ‘selectief en risicogestuurd’: het Bibob-vragenformulier wordt alleen voorgelegd wanneer er concrete aanwijzingen bestaan voor criminele intenties of achtergronden.

Onclin laat ook weten dat haar partij er voorstander van is dat de gemeenteraad wordt geïnformeerd over Bibob-onderzoeken bij politiek gevoelige dossiers. Dat laatste ligt niet meteen voor de hand, omdat de gemeenteraad nu nog niet wordt genoemd als ontvanger van adviezen van het Landelijk Bureau Bibob. In een wetsvoorstel, dat naar verwachting dit jaar wordt goedgekeurd door de Eerste Kamer staat dat raadsleden die informatie wel mogen inzien.

Vorig jaar 60 onderzoeken

Onclin ontdekte echter dat er ook nu al wel een mogelijkheid is om de uitkomsten van een onderzoek aan de weet te komen: volgens artikel 25 van de Gemeentewet zijn de leden van de gemeenteraad gerechtigd om kennis te nemen van een Bibob-advies waarom door het gemeentebestuur is gevraagd, gelet op de wettelijke taak en bevoegdheden die de raad heeft. Er werden vorig jaar in Zaanstad 60 Bibob-integriteitsonderzoeken gedaan, die leidden tot het intrekken van een vergunning en tot het buiten behandeling stellen van twaalf vergunningaanvragen, zo werd eerder al bekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen