Plotselinge halvering subsidie voor aanschaf biomassaketel

Biomassa raakt steeds meer omstreden vanwege het benodigde hout.
Biomassa raakt steeds meer omstreden vanwege het benodigde hout.
Foto: Pixabay

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat halveert de subsidie voor particulieren en bedrijven die een biomassaketel aanschaffen. De marktprijzen zijn dusdanig gedaald dat oversubsidiëring op de loer ligt, zo stelt hij in de Staatscourant. Biomassaketels zijn ook in Zaanstad een issue sinds daar is begonnen met de – omstreden – bouw van een biomassacentrale en de discussie op gang kwam over de duurzaamheid van deze wijze van energieopwekking.

Particulieren en bedrijven die een biomassaketel willen aanschaffen komen in aanmerking voor subsidie. In de ISDE-regeling is een steunbedrag opgenomen van 2500 euro voor ketels tot 40 kW. Voor elke kiloWatt extra is nog eens 110 euro beschikbaar. Maar die bedragen zijn volgens de minister niet langer reëel. Uitgangspunt van de ISDE is dat de geldelijke steun 20 tot 30 procent bedraagt, maar die percentages zouden nu worden overschreden.

Subsidie verlaagd tot 1250 euro

Ook zou er sprake kunnen zijn van ongeoorloofde staatssteun. Wiebes heeft daarom het nieuwe steunbedrag vastgesteld op 1250 euro en de subsidie per kiloWatt op 70 euro. Deze aangepaste bedragen gelden voor bedrijven al voor alle aanvragen die vanaf vandaag worden ingediend. Voor particulieren geldt een overgangsregeling. Als de ketel al voor deze verandering is geïnstalleerd, kan nog een halfjaar lang een aanvraag worden ingediend die recht geeft op de oude, hogere bedragen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen