Geen gewonden bij botsing tussen Hempont en kolenschip

Foto: Google Street View

De Hempont is gisteravond enige tijd uit de vaart geweest na een botsing met een vrachtschip dat kolen vervoerde. Er vielen geen gewonden. Veerpont 909 vaart momenteel weer tussen Zaandam en Amsterdam en vice versa.

De passagiers die gisteravond op de boot aanwezig waren konden allemaal veilig aan land worden gebracht. De oorzaak van de aanvaring moet nog nader worden onderzocht. De Hempont vaart dagelijks, 24 uur per dag en minimaal drie keer per uur. De Amsterdamse havenmeester Marleen van de Kerkhof startte begin vorig jaar een onderzoek na zes aanvaringen tussen veren en ander scheepvaartverkeer op het Noordzeekanaal en het IJ in die jaar tijd. Na een nieuw ongeval met dertien gewonden in Amsterdam begon in mei 2018 ook de Inspectie voor Leefomgeving en Transport een nader onderzoek. Jaarlijks passeren zo’n 45.000 vaartuigen het kanaal en het IJ. Wat de onderzoeken hebben opgeleverd is nog niet bekendgemaakt.

Eerdere botsingen

In januari 2017 jaar werd de Hempont rond kwart over drie in de nacht geraakt door een ander schip. Daarbij raakte niemand gewond, maar liep het veer wel enige schade op. Een ander ongeluk dateert van juli 2008, toen kort na middernacht een passagier lichtgewond raakte bij een aanvaring met een lege binnenvaarttanker, vlak na het vertrek uit de hoofdstad.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen