GGD opgeroepen werk te doen: voorkom vliegtuigzieken

Foto: Pixabay

Inwoonster Winnie de Wit van Assendelft roept wethouder Songül Mutluer op om in haar rol als voorzitter van de GGD Zaanstreek/Waterland meer aandacht te besteden aan de gevolgen van luchtvervuiling en dan met name de ernstige overlast die inwoners van het noorden van Zaanstad ervaren vanwege de aanhoudende stroom vliegtuigen boven hun hoofd.

Een bewonersdelegatie van zo’n 20 mensen is sinds vorig najaar in gesprek met Milieuwethouder Hans Krieger over de door de vliegtuigen veroorzaakte fijnstof en het nog veel gevaarlijker ultrafijnstof. ‘Binnen deze groep Zaankanters is het ontbreken van – onafhankelijke – meetpunten voor de luchtkwaliteit een grote zorg,’ schrijft De Wit. Wat ontbreekt is een actieve rol van de GGD om de gezondheid van de inwoners te monitoren en om zodoende waar te maken waar deze organisatie voor staat, namelijk de preventie van ziekten.

Meer dan merkwaardig

In een presentatie van de GGD Kennemerland – die ik vorig jaar zag bij een bijeenkomst van de PVRC (Platform Vlieghinder Regio Castricum) in Castricum, en bij de Luchtvaartdag in Amsterdam – bleek uit statistieken uit 2016 van de GGD Z/W, dat het percentage ernstig gehinderden in Assendelft 34 procent bedroeg. (…) Het is meer dan merkwaardig dat er naar aanleiding van deze bekende, hoge percentages van ernstig gehinderden geen nader onderzoek plaatsvindt of plaats heeft gevonden,’ aldus de briefschrijfster.

In 36 jaar als inwoner van Assendelft heeft De Wit ‘nooit iets van onderzoek gemerkt’. In de Kadernota 2020 van de GGD staat dat Schiphol nergens vermeld. ‘Wat ik voornamelijk lees is de nadruk op het bereiken van een gezondere leefstijl door de inwoners zelf – met hulp van de GGD. Daar is niets mis mee, maar nergens staat iets over de verantwoordelijkheid van de gemeenten ten aanzien van het welzijn en gezondheid van hun inwoners. Dat Schiphol als gezondheidsrisico in de Kadernota 2020 ontbreekt, wekt weinig vertrouwen dat de plaatselijke overheid zich bekommert om haar geluidgeplaagde, gezondheidbelaagde inwoners.’

Gezondheidsonderzoek

De Wit vraagt Mutluer en in haar kielzog Krieger om ideeën voor een op korte termijn uit te voeren onderzoek naar de gezondheid van met inwoners van Krommenie en Assendelft die zware overlast ondervinden van overkomende vliegtuigen. ‘Alleen op die manier kunnen wij er als bewoners vertrouwen in hebben dat onze klachten ten aanzien van het vliegverkeer serieus worden genomen,’ zo besluit De Wit haar schrijven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen