Vraagtekens DZ bij omgangsvormen van het college

Het is terug bij af in Wormerveer.
Het is terug bij af in Wormerveer.
Foto: Google Street View

Het door een deel van de gemeenteraad met instemming begroete, onverwachte besluit om het omstreden bouwplan voor de hoek Zuideinde – Celebesstraat in Wormerveer in de prullenbak te gooien kreeg na de raadsvergadering van vorige week nog een staartje, toen de gefrusteerde architect zijn maquette over de balustrade in de foyer van het stadhuis naar beneden kieperde. Iemand bleek de geschrapte panden ook daaruit alvast te hebben verwijderd.

Architect Chris Stam van het in Krommenie gevestigde Sarch Architecten werkte vele jaren aan het plan en zag dat kennelijk zonder enige voorbereiding op de uiteindelijke ontknoping plosteling van tafel geveegd worden: wethouder Hans Krieger maakte in de vergadering bekend dat er opnieuw gepraat gaat worden tussen omwonenden en ontwikkelaar KPO over een alternatief plan. Samen met de vernieling van de maquette leidde dit tot de emotionele reactie van Stam, die een snaar heeft geraakt bij Democratisch Zaanstad. Die partij wil nu van het college weten hoe het kon gebeuren dat de architect op deze manier moest vernemen dat zijn geesteskind er niet gaat komen.

‘Niet chic’

In schriftelijke vragen stelt DZ dat de gang van zaken ‘op zijn minst niet chic’ is en dat het de verantwoordelijkheid van het college is om alle betrokkenen in een dergelijk geval van gelijke informatie te voorzien: niet alleen de ontwikkelaars en de bewoners moeten op de hoogte zijn, maar zeker ook de architect – die het plan voor Wormerveer nota bene zelf indiende. ‘

Architect Stam is indiener en aanvrager van het bouwplan. Welke betrokken partij heeft het bouwplan ingetrokken of zal het bouwplan intrekken?’ wil DZ daarom weten, omdat formeel gezien alleen de overdonderde Stam dat kan doen.

Namens Democratisch Zaanstad vraagt fractievoorzitter Juliëtte Rot daarnaast welke architect zal worden aangetrokken voor het nieuwe bouwplan. Het is nog nog bekend hoe de vernieling van de maquette wordt afgehandeld. Stam heeft de gemeente gevraagd om camerabeelden om de schuldige te kunnen opsporen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen