Virtual reality app brengt Zaandam anno 1725 naar het heden

Interieur van het Czaar Peterhuisje in 1697.
Interieur van het Czaar Peterhuisje in 1697.
Foto: Picryl

Het Zaans Museum en gemeentelijk archeoloog Piet Kleij hebben een virtual reality app ontwikkeld waarmee vier plekken uit het Zaandam van 1725 te zien zijn. Hij wordt donderdag gepresenteerd in het Czaar Peter-huisje.

Toerisme associeren we meestal vooral met de tijd waarin wij leven, maar de Zaanstreek trekt al drie eeuwen bezoekers uit de hele wereld aan. Vanwege de vele molens, de scheepswerven en de Zaandamse groen, blauw of geel geverfde huisjes. De beroemdste tsaar aller tijden, Peter de Grote, was één van de eersten die Zaandam aandeed. Na hem volgden nog velen zijn voorbeeld – van gewone Hollandse burgers tot Amerikaanse ingenieurs, Oostenrijkse prinsen, Franse impressionisten en Russische grootvorsten. Zelfs de Franse keizer Napoleon bracht een (bliksem)bezoek aan Zaandam.

Wat al die mensen – en de Zaankanters zelf, uiteraard – hebben gezien komt nu ook voor de moderne mens tot leven, via de app Zaandam 1725. Een van de vier ‘verouderde’ locaties is De Krimp voor het Czaar Peterhuisje. De overige drie worden donderdag onthuld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen