Discriminatiewaakhond somberder over veiligheid moslims dan college

Foto: PxHere

Het college kwam onlangs met geruststellende woorden voor Denk na vragen over de veiligheid van islamitische instellingen in Zaanstad, naar aanleiding van aangescherpte veiligheidsmaatregelen in Amsterdam. Er is hier geen sprake van een verhoogde dreiging, zo luidde het antwoord. Het Bureau Discriminatiezaken komt echter met een ander geluid.

De Amsterdamse visie sluit volgens het BD Zaanstreek – Waterland aan bij bevindingen van Nederlandse veiligheidsdiensten, die een opleving zien van rechtsextremistische activiteiten. Zo concludeerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding afgelopen september dat ‘sommige extreemrechtse groepen aan vertrouwen lijken te winnen’, schrijft het bureau in de nieuwsbrief van maart. De AIVD zag sinds 2014/15 ‘een lichte opleving van het rechtsextremisme in Nederland’, met name online, en noemde daarbij onder meer de ook in Zaanstad actieve organisaties Identitair Verzet en Rechts in Verzet.

Brandstichting, bedreiging, belediging

In haar jaarverslag over 2018 stelde het Bureau Discriminatiezaken vast dat vorig jaar vier extreemrechtse en neonazistische organisaties activiteiten ontplooiden in Zaanstad, die varieerden van flyeren met islamofobe boodschappen tot het ’s nachts beplakken en met spandoeken ‘aankleden’ van panden van Zaanse moslimorganisaties. Ook was er sprake van brandstichting, bedreiging en belediging, meestal door onbekenden, van islamitische huishoudens. In februari dit jaar was er opnieuw een poging tot brandstichting bij een Zaanse moslimorganisatie.

Overleg

Het roept de vraag op of in situaties als hierboven geschetst dient te worden gehandeld in lijn met het Amsterdamse beleid,’ schrijft het BD. Dat heeft in gesprekken met onder meer de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie al aandacht gevraagd voor ‘de negatieve ontwikkelingen’ en zal ook de komende tijd de vinger aan de pols houden. Gewaarschuwd is dat onder rechtsextremisten het (online) taalgebruik steeds agressiever en opruiender wordt en dat in deze kringen bovendien een grote fascinatie voor vuurwapens heerst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen