Ploggend Zaandam een stukje schoner maken

Foto: Pixabay

Verschillende Zaanse sportverenigingen doen op woensdag 20 maart mee aan een grootschalige opschoonactie: een plogtocht, waarbij deelnemers al joggend – of wandelend – de buitenruimte zwerfafvalvrij maken.

Ploggen is overgewaaid uit Scandinavië. Het woord is een samenvoeging van de woorden joggen en het Zweedse plocka up, dat oprapen betekent. De organisatie roept inwoners van Zaandam en omstreken op om de handen uit de mouwen te steken en mee te doen, of de deelnemers vanaf de kant aan te moedigen. Er zal ongetwijfeld veel op te rapen zijn onderweg. Er wordt gehoopt op 250 deelnemers.

Het startsein van de plogtocht wordt gegeven door de Zaanse acteur, danser en choreograaf Juvat Westendorp. De actie gaat vooraf aan de Landelijke Opschoondag die op 23 maart voor de zeventiende keer plaatsvindt. Dan worden door heel Nederland ruim 2000 opschoonacties georganiseerd, waar jaarlijks ruim 125.000 mensen aan meedoen.

Aanmelden voor de plogtocht in Zaandam kan hier. De start is om 16:00 uur bij de organiserende Sportschool S. van den Nieuwendijk aan het Weiteveen in Zaandam. 

Reacties