Motie D66-congres: haal politie af van wietplantages

Foto: Pixabay

Ruim 40 leden van D66 gaan zondag 10 maart op het partijcongres in Zaanstad een motie indienen om agenten niet langer ‘van hennepkwekerij naar hennepkwekerij’ te laten hollen. De 42 voorstanders van een herverdeling van politietaken doen dat dus in het hol van de leeuw, in de gemeente van een (PvdA-)burgemeester die hard inzet op de bestrijding van drugscriminaliteit.

Volgens het voorstel vinden de D66’ers dat andere instanties taken als het oprollen van wietplantages en het beveiligen van voetbalstadions. ’Al Capone is immers ook niet opgepakt door de politie, maar door de belastingdienst. Het kan dus wel,’ zegt initiatiefnemer Gerrit Hartholt uit Dedemsvaart in dagblad de Stentor. Aan welke alternatieven hij dan denkt staat er niet bij. Mocht het partijcongres de motie aannemen, dan zou de fractie in de Tweede Kamer daarmee aan de slag moeten.

Verschillende definitie van ‘boeven’

Hartholt vindt dat de politie haar tijd efficiënter moet indelen en meer tijd moet kunnen vrijmaken voor het vangen van boeven. De insteek van burgemeester Jan Hamming is nu juist dat wiettelers de rechtstaat ondermijnende boeven zíȷ́n, waar harde maatregelen tegen genomen worden. Hij ging vorig jaar eerst over tot het tijdelijk sluiten van woningen waar plantages werden gevonden en sinds begin dit jaar kunnen die ook al worden verzegeld als er voorwerpen of stoffen worden aangetroffen die duidelijk bestemd zijn voor het telen of bereiden van drugs, zoals bepaalde apparatuur.

Het partijcongres van D66 wordt gehouden bij Taets op het Hembrugterrein.

Reacties

Cookieinstellingen