Enquête Werkgroep A8 – Coenbrug: zorgen over astma

Foto: Pixabay

De gezondheidsenquête van de Werkgroep A8 – Coenbrug heeft de indicatie gegeven dat bewoners van buurten in de nabijheid van de snelweg vaker aan astma lijden dan het landelijke en ook het Zaanse gemiddelde. Hoewel de werkgroep zelf aangeeft dat de resultaten van de peiling geen absolute waarheden zijn, geven ze toch aanleiding tot zorg en nader onderzoek.

De recente enquête werd door 213 mensen ingevuld, waarvan er na selectie 182 overbleven: bewoners van Kogerveld, ‘t Kalf, Oud Koog, Westerkoog, Zaandijk, de Boerenjonkerbuurt, Rooswijk en de Middel in Westzaan. Hun antwoorden brachten aan het licht dat rond 45 procent van hen dagelijks ernstige geluidhinder ondervindt, zowel overdag als ’s nachts. Circa de helft meldt dat eigenlijk wekelijks de kozijnen moeten worden gesopt om ze schoon te houden. Een meerderheid van de respondenten noemt maatregelen als hogere schermen en stil asfalt als oplossing tegen deze overlast. Een minderheid kiest voor een snelheidsverlaging op de A8.

Veel vaker astma

De belangrijkste uitkomst is dat het percentage astmapatiënten uitkomt op 10,4. Een CBS-rapport gaf eerder aan dat in de periode 2014-2016 dat percentage voor heel Zaanstreek-Waterland 4,7 was. Wat betreft COPD, ook wel de rokersziekte genoemd, is het beeld minder afwijkend: zes procent in de enquête tegen gemiddeld vijf landelijk en lokaal. Omdat ruim 30 procent van de deelnemers aan de A8-enquête niets invulde bij de gezondheidsvragen, kan nog sprake zijn van een onderschatting van de problemen.

De werkgroep is er voorstander van om nu meteen, naast onmiddellijke milieumaatregelen, binnen de invloedsfeer van de A8 en de industrie verder epidemiologisch onderzoek te doen naar onder andere de beide longziekten. Daarnaast wordt gevraagd om milieukundig onderzoek naar fijnstofconcentraties en de (emissie)bronnen daarvan. Een en ander zou al op korte termijn van start moeten gaan.

De werkgroep verwacht dat haar enquête bij zal dragen aan ‘de voortdurende maatschappelijk discussie rondom zaken als mobiliteit, wonen en leefomgeving/milieu’ en zal leiden tot een grotere bewustwording van de huidige situatie. De rapportage is inmiddels uitgereikt aan zowel wethouder Songül Mutluer (Zorg) als wethouder Gerard Slegers (Mobiliteit). Wethouder Hans Krieger (Milieu) was afwezig tijdens de overhandiging.

Overleg met Rijkswaterstaat

Voor de werkgroep is het nu tijd voor actie. De komende week wordt weer overlegd met wegbeheerder Rijkswaterstaat, waarbij de volgende eisen op tafel liggen:

  • De snelheid terug naar 80 kilometer per uur inclusief handhaving om de luchtkwaliteit direct te verbeteren;
  • Een uiterste datum voor de reparatie van de brugklep;
  • Het naar voren halen van het groot onderhoud aan de weg (is nu gepland in 2024);
  • Dubbel zoab over de hele A8 West (was toegezegd door Rijkswaterstaat maar is later weer ingetrokken);
  • Hogere schermen tegen fijnstof en lawaai als onderdeel van het groot onderhoud.

Wie het hele rapport dat is gemaakt naar aanleiding van de enquête wil lezen, kan het hier downloaden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen