Gebied rond fort K’IJK weer onder water: 10 maart vogelkijkdag

Grutto's houden van natte voeten.
Foto: Pixabay

Vanaf vandaag lopen de weilanden rondom het Fort bij Krommeniedijk weer langzaaam onder water. Zoals elk jaar heeft Landschap Noord-Holland de sluizen opengezet om watervogels te verleiden neer te strijken in het gebied. Op het hoogtepunt van de voorjaartrek, op 10 maart, is er tussen 10:00 en 16:00 uur weer een vogelkijkdag.

Binnenkort komen de eerste grutto’s aan in Nederland. Na een lange vlucht vanuit Afrika is het de bedoeling dat ze eerst naar Fort K’IJK komen en de buik vullen voor ze doorvliegen naar hun broedgebied, dichtbij of verder weg. Door langzaam water op het land te zetten komt het voedsel gemakkelijk beschikbaar en voelen de grutto’s zich ook meteen veilig met hun pootjes in het water. Ook de andere steltlopers en eenden zijn graag geziene gasten rond het fort. Zij verzamelen zich daar met vele honderden, soms wel duizenden en dat is vanaf de het fort aan Lagendijk goed te zien. Na 15 maart moet het terrein weer droog zijn zodat onder andere grutto’s, kieviten en tureluurs er hun nesten kunnen bouwen.

Nieuw belevingscentrum

Ook het gerestaureerde fort is daarbij een bezoek waard, bijvoorbeeld voor de audiotour in het nieuwe belevingscentrum over Natuur & Landschap. Ook zijn er rondleidingen verzorgd door de fortwachter. Voor de kinderen wordt een paar keer het spel Soldaat van de Stelling gespeeld. Dat is een soort mega ganzenbord waarop de kinderen spelen als levende pionnen.

De toegang tot het fortterrein en het belevingscentrum bedraagt drie euro, Beschermers betalen twee eiro en kinderen tot twaalf jaar mogen gratis naar binnen. Honden worden niet toegelaten. Het fort staat aan de Lagendijk 22 in Uitgeest, vlakbij Krommeniedijk. De parkeerruimte is beperkt.

Reacties