Bomen naar 20 basisscholen voor een koeler plein

Een van de keuzemogelijkheden: de fladderiep.
Een van de keuzemogelijkheden: de fladderiep.
Foto: Wikimedia

Bomen komen en bomen gaan. Terwijl de gemeenteraad het niet nodig vindt om bomen te beschermen tijdens werkzaamheden ondanks het zich opstapelende aantal gevallen waarbij het groen het kind van de rekening wordt, gaat de gemeente wel 20 basisscholen bomen cadeau doen. Want die bieden schaduw bij hitte en nemen gemakkelijk water op bij hoosbuien.

Groen in de openbare ruimte en particuliere tuinen wordt belangrijker nu het in de stad als gevolg van klimaatverandering warmer en natter wordt,’ aldus een bericht van de gemeente. ‘Tegels houden op warme dagen warmte vast. In het voorjaar en de zomer van 2018 hebben we gemerkt dat het langere periodes erg warm kan zijn. Een boom zorgt voor verkoeling, net zoveel als tien airco’s. Bomen houden bovendien langer water vast, halen fijnstof en CO2 uit de lucht en dragen bij aan gezonde schoolpleinen.’

Een eik.

Kwetsbaar

Volgens wethouder Openbare Ruimte Gerard Slegers zijn kinderen en ouderen zijn het meest kwetsbaar bij hitte in de stad. ‘We willen ouders en kinderen bewust maken van wat we gezamenlijk kunnen doen om Zaanstad een klimaatbestendige stad te maken. Een stad die voorbereid is op hogere temperaturen en extremere buien.’ De bomen die Zaanstad cadeau geeft aan Zaanse basisscholen kunnen helpen bij het stukje bewustwording, aldus Slegers. De scholen krijgen de bomen niet helemaal voor niets. Ze moeten motiveren waarom hun school in aanmerking komt en aangeven waar op het plein verkoeling wenselijk is en hoeveel ‘warme’ tegels eruit gaan om plaats te maken voor de boom.

Een – rode – esdoorn.

Vier keuzemogelijkheden

De scholen kunnen kiezen uit een eik, fladderiep, amberboom of esdoorn. Ambtenaren van de gemeente Zaanstad beoordelen waar de bomen het meest bijdragen aan een klimaatbestendig en gezond schoolplein. Zij bepalen uiteindelijk welke 20 scholen een boom cadeau krijgen. Ze worden geplant tijdens de Zaanse Bomenweek van maandag 11 tot en met vrijdag 15 maart.

Een amberboom.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen