Huiseigenaar claimt tevergeefs schade na afketsen verkoop

Foto: Pixabay

Een woningeigenaar in Zaandam krijgt geen 40.000 euro schadevergoeding voor het afketsen van de verkoop van zijn huis in 2017. Dat heeft de handelsrechter van de rechtbank in Amsterdam bepaald in een procedure die de man had aangespannen tegen de beoogde koper.

Deze had 400.000 euro als koopsom afgesproken, maar moest een beroep doen op het financieringsvoorbehoud toen hij zijn hypotheek niet rond kreeg. De woningeigenaar vorderde daarop een boete van tien procent omdat het beroep op de ontbindende voorwaarde niet goed was onderbouwd. De rechter ging daar niet in mee. Die oordeelde dat de koper heeft tijdig had aangevoerd dat hij onvoldoende geld op tafel kon leggen doordat de woningtaxatie op 360.000 euro uitkwam.

Geen schade geleden

Geen enkele hypotheekverstrekker was in 2017 bevoegd meer dan 101 procent van de woningwaarde te financieren, aldus de uitspraak. De koper probeerde het gat te overbruggen, maar slaagde daar niet in. Bovendien heeft de verkoper de woning kort na de ontbinding alsnog voor 400.000 verkocht en dus geen schade geleden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen