Plan Dam tot Damfietsroute afgestoft en weer op tafel

De fietsroute.
De fietsroute.
Foto: Amsterdamse Structuurvisie 2040

Hij had er al lang en breed moeten zijn, leek voorgoed van de baan en ligt nu volgens de Zaanse afdeling van de Fietsersbond weer op tafel: de Dam tot Damfietsroute. Die moet de openbaarheid en toegankelijkheid van de oevers van de Zaan en het IJ vergroten en de stadscentra van Zaanstad en Amsterdam verbinden als onderdeel van de (woningbouw)projecten Haven-Stad en ZaanIJ.

De Dam tot Dam fietsroute werd in 2012 gepresenteerd als een eerste stap in de totale ontwikkeling van de Zaan- en IJ-oevers en als een ‘versneller’ voor de verstedelijking, omdat de samenhang in het gebied erdoor versterkt zou worden. Later sneuvelde echter een geprojecteerde brug tussen de Prins Hendrikkade en het Vissershop in Zaandam na protesten van bewoners en werd de route verlegd over de Houthavenkade, de Havenstraat en de Den Uylbrug. Daarna leek de brug over zijkanaal H tussen de hoofdstad en Zaandam een obstakel te worden bij de uitvoering van de plannen, maar volgens woordvoerster Sonja Puhl-Diehle van de bond kan die brug nu worden gebouwd.

De marker geeft Zijkanaal H aan; niet de plek van de brug.

Dat bleek deze week in Amsterdam op een bijeenkomst over de toekomstige ontwikkelingen rondom de Noorder IJplas, waar de komende jaren een Eco-Park voor duurzame energie en groene recreatie moet komen. Initiatiefnemer NDSM Energie wil op de grens van Amsterdam, Zaanstad en Oostzaan ‘het Vondelpark van morgen’ realiseren met onder meer een drijvend zonnepark met 7000 panelen.

Recreatie

Het park moet daarnaast een recreatieve functie krijgen, ruimte geven aan dieren en bijdragen aan educatie en daarmee het kloppend hart worden van de nog te bouwen wijk Haven-Stad.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen