‘Verstedelijking overkomt je, vergroening is politiek’

Foto: Pixabay

GroenLinks en de Partij voor de Dieren wisten onlangs niet wat ze hoorden toen wethouder Hans Krieger (VVD) in een raadsdebat stelde dat ‘verstedelijking je overkomt’, in tegenstelling tot vergroening. Ook de opmerking dat ‘groen en vergroening ook echt al te politiek’ waren om op dat moment over te praten is de partijen in het verkeerde keelgat geschoten.

Het onderwerp was een door beide partijen en Rosa en de SP ingediend amendement om het onderwerp vergroening toe te voegen aan de strategische opgaven waarvoor Zaanstad zich in de komende jaren gesteld ziet. Dat zijn er in de visie van het college zes: verstedelijking, economische ontwikkeling, duurzaamheid, gezondheid, veiligheid en kansengelijkheid. De partijen wilden ook vergroening op die lijst, om te garanderen dat het onderwerp niet ondergesneeuwd raakt. Maar de wethouder was er niet voor te porren: groen komt echt nog wel in een heleboel discussies nog terug, zo garandeerde hij.

Nadere duiding

Romkje Mathkor (GL) en Judith Raa (PvdD) willen nu van het college een nadere duiding van de uitspraken van Krieger. ‘Vergroening en verduurzaming van onze stad zijn immers voor de toekomst van alle bewoners van uitzonderlijk belang gezien alleen al de enorme opgave van klimaatadaptatie,’ zo schrijven ze in schriftelijke vragen. De twee willen weten of het college zich kan vinden in de visie dat groen en vergroening een ‘te politieke’ lading hebben om al in een vroeg stadium van de besluitvorming een rol te spelen en zo ja, wat dan het verschil is met thema’s als verduurzaming en gezondheid. Die duiken immers ook op tal van terreinen op.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen