Rekenkamer duikt in grootste financiële zorgenkind: de jeugdzorg

Foto: PxHere

De Rekenkamer Zaanstad start volgend jaar met een onderzoek naar de jeugdzorg, gaat zich ervoor inzetten dat er een burgerpanel wordt opgericht zal weer een aantal quick scans uitvoeren, al dan niet op verzoek van de gemeenteraad.

Met de decentralisatie van de jeugdzorg naar de gemeenten in 2015 en een nieuwe werkwijze zou een effectiever en efficiënter jeugdzorgstelsel worden ingericht. De verschuiving van specialistische zorg naar preventie lijkt echter nog onvoldoende van de grond te komen, wat leidt tot grote tekorten in het budget. Ook Zaanstad kampt hiermee. Voor 2018 wordt een maximale overschrijding van 33 miljoen euro verwacht voor de regionale inkoop van specialistische jeugdzorg. En ook in de Zaanse begroting van 2019-2022 staat het nieuwe jeugdzorgstelsel als grootste financiële risico vermeld.

Budgetverdeling

Mogelijke onderzoeksrichtingen zijn de ontwikkeling van de budgetten (preventief versus specialistische zorg) en het functioneren van de jeugdteams, die ondersteuning geven bij lichtere problematiek en zo nodig doorverwijzen naar specialistische zorg. De Rekenkamer zal in dit onderzoek ook terugkijken naar de eerdere bevindingen en aanbevelingen uit het onderzoek naar de voorbereiding van de transformatie van het jeugdzorgstelsel uit 2015.

Burgerpanel

Het burgerpanel, bestaande uit inwoners van de gemeente, heeft tot doel om onderzoeksideeën onder burgers te inventariseren en daarmee aan te sluiten op het lustrumthema van de Rekenkamer, Burger & verantwoording. Met het burgerpanel moet een betere aansluiting bij de kennis, ervaringen en oordelen van de inwoners worden bereikt.

Quick scans

Een quick scan heeft tot doel om in relatief korte tijd inzicht te krijgen en te rapporteren over een specifiek onderwerp. Vaak gebeurt dit op basis van eerder uitgevoerd onderzoek. Voorbeeld van een mogelijk onderwerp is de samenstelling van het woningaanbod, en welke instrumenten en maatregelen de gemeente Zaanstad inzet om het woningaanbod meer in evenwicht te krijgen. Een ander mogelijk onderwerp is hoe Zaanstad de warmtetransitie vormgeeft. De Rekenkamer kan op eigen initiatief dan wel op verzoek van de gemeenteraad een quick scan uitvoeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen