Nationale Politie wil dat minister criminele motorclubs kan gaan verbieden

Foto: Wikipedia / Jacob Hahury

De Nationale Politie heeft de Tweede Kamer gemaand om vaart te zetten achter de behandeling van het wetsvoorstel dat de minister van Justitie en Veiligheid het mandaat geeft om criminele motorclubs per direct te verbieden. De oproep valt toevalligerwijs samen met de veroordeling wegens afpersing, mishandeling en witwassen van de president van de Zaanse afdeling van de inmiddels wel verboden motorclub Satudarah.

Assendelver Robert M. (34) kreeg van de rechtbank in Haarlem een gevangenisstraf van 21 maanden en moet ook nog een eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf van drie maanden gaan uitzitten. Ook de 22-jarige Patrick D. uit Zaandam en een 21-jarige inwoner van Huizen waren betrokken bij de afpersing van een Schagenaar en gaan daarvoor beiden veertien maanden de cel in.

Wetsvoorstel PvdA, CDA, VVD, CU en SGP

De politie wil dat de minister van Justitie en Veiligheid motorclubs mag gaan verbieden en dat zo’n ingreep pas achteraf door de rechter getoetst wordt. Nu is de aanpak van motorbendes nog een zaak van de lange adem. Zo moet de rechter eerst toetsen of verdachte motorclubs handelen in strijd met de openbare orde. Het wetsvoorstel om criminele motorbendes sneller aan te pakken is vorige maand ingediend door PvdA, CDA, VVD, ChristenUnie en SGP.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen