Beeld van Hans Koetsier terug in de openbare ruimte

Is dit de plek, of toch bij het Pascal College?
Is dit de plek, of toch bij het Pascal College?
Foto: Google Street View

De gemeente heeft een vergunning verleend voor het plaatsen van een beeld van Hans Koetsier (Utrecht, 12 juni 1930 – Amsterdam, 30 augustus 1991) langs de Provincialeweg in Zaandam, ‘ter hoogte van Pascalstraat 4’, maar website De Orkaan onthulde al eerder dat het beeld aan de andere kant van de stad gedacht is: ter hoogte van huisnummer 203, net ten noorden van de spoorwegkruising.

Het zou gaan om het beeld Tussen de rails uit 1984, dat tot 2007 bij het station in Zaandam stond. Daar werd het weggehaald wegens de werkzaamheden voor stadsvernieuwingsproject Inverdan. En nu zou het worden herplaatst bij gebouw De Groene Bark, een pand van Business Center Bedrijvige Bij.

Bron: zaansekunstwerken.nl.

Hans Koetsier wordt gerekend tot de Fluxus-beweging en maakte eind jaren 60 zijn eerste beelden. Hij begon in de reclame, begon later te schilderen en publiceerde in 1976 de dichtbundel Ik lijd verschrikkelijk. Zijn naam werd vaak gehoord in verband met spraakmakende plannen, zoals een naruurstenen beeld van een kievitsei in Leeuwarden ter gelegenheid van het naderende verbod op het rapen van de eieren.

Koetsier overleed op 61-jarige leeftijd en werd begraven op Zorgvlied in Amsterdam, waar hij al in 1982 zijn grafsteen had laten plaatsen. Beelden van Koetsier zijn te zien in onder meer Almere, Harderwijk, Utrecht en Weesp. En binnenkort dus opnieuw – ergens – in Zaanstad.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen