Het blijft bij vier groepen demonstranten tegen zwarte Pieten

Foto: Wikimedia / Wouter Engler

De gemeente heeft afspraken gemaakt met vier groepen die overmorgen willen demonstreren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas. Het gaat bij de voorstanders van zwarte Piet om de Nederlandse Volks-Unie (NVU) en Demonstratie Voor Zwarte Piet Nationale Intocht Zaandam en bij de tegenstanders om Inclusief Sinterklaasfeest Zaanstad en het volstrekt onbekende Opinnzwawidi.

De vier groepen hebben aangegeven uit te zijn op een vreedzaam protest en zich aan de voorschriften te zullen houden. De termijn voor aanmelding is inmiddels gesloten. Aan de route zijn twee demonstratievakken ingericht, een aan de Lagedijk en een aan de Leeghwaterweg, net voorbij de Julianabrug. Ze liggen ver uit elkaar om eventuele confrontaties te voorkomen.

Twee groepen verder weg

Twee van de vier groepen, één voor en één tegen Zwarte Piet, hebben aangegeven niet direct aan de route te willen staan. Zij krijgen elk een plek op ruime afstand daarvan. Demonstranten worden door de politie naar hun plek begeleid worden. Demonstrerende groepen dienen in hun vak te blijven, moeten zelf voor een ordedienst zorgen en mogen geen gezichtsbedekkende kleding dragen. Ook mogen er geen gevaarlijke of brandbare materialen worden meegenomen, zijn alcohol en drugs verboden en is versterkt geluid niet toegestaan, met uitzondering van een megafoon.

Demonstranten die zich niet hebben aangemeld worden verwezen naar een locatie op ruime afstand van het evenemententerrein. Ook voor eenmansprotesten gelden duidelijke kaders: die mogen geen demonstratie verhinderen of de openbare orde verstoren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen