Ingenieurs Sweco hangen een prijskaartje aan stedelijke klimaatadeptatie

Hittestress in Zaanstad tot 2050: groen en blauw is koeler, de rest warmer.
Hittestress in Zaanstad tot 2050: groen en blauw is koeler, de rest warmer.
Foto: Zaanatlas

Het bedrag dat nodig is om de steden in ons land klimaatbestendig te maken is hoger dat de verwachte schade. Dat heeft ingenieursadviesbureau Sweco berekend: er is 42 tot 83 miljard euro nodig om ze te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering terwijl de schade geschat wordt op 36 tot 62 miljard euro.

Sweco vraagt zich in het rapport Naar een kosteneffectieve aanpak van klimaatadaptatie in Nederland dan ook af of het inzetten van alle beschikbare hulpmiddelen tegen schade door wateroverlast, hitte en droogte wel de juiste weg is. In 2014 hebben het Rijk, de provincies, gemeenten en waterschappen afgesproken om bij ruimtelijke ontwikkelingen het doel voor ogen te houden dat Nederlandse steden in 2050 klimaatbestendig en ‘waterrobuust’ zijn ingericht.

Op dit moment brengen veel lokale overheden de kwetsbaarheid van stedelijk gebied in beeld. Ook Zaanstad werkt aan een plan van aanpak. Maat volgens de ingenieurs van Swco kunnen daar nu voor het eerst prijskaartjes aan gehangen worden. De maatregelen kosten per inwoner circa 75 tot 150 euro per jaar en de verwachte schade bedraagt per inwoner zo’n 65 tot 115 euro per jaar. Daarbij gaat het vooal om schade als gevolg van wateroverlast in huizen, straten en op spoorwegen, een daling van arbeidsproductiviteit, een toename van ziekenhuisopnames en sterfgevallen door hittestress en schade aan houten funderingen en wegen door droogte.

Onderzoek kosteneffectiviteit

Sweco raadt gemeenten dan ook aan om bij het opstellen van lokale uitvoeringsprogramma’s onderzoek te doen naar de kosteneffectiviteit van de voorgestelde maatregelen. Als die niet kosteneffectief zijn kan ook worden gekozen voor een lager niveau van de aanpassingen, waarbij in de meest extreme situaties schade wordt geaccepteerd. Bij het opstellen van maatregelenpakketten verdient het wel aanbeveling om uit te gaan van een uitvoeringsprogramma dat in de toekomst uitgebreid kan worden als het klimaat zich extremer ontwikkelt.

Het ontbreken van landelijke ontwerprichtlijnen maakt volgens Sweco dat er nu onnodige kosten worden gemaakt en dat er grote verschillen ontstaan in het niveau van de klimaatbestendigheid. In het rapport wordt daarom gepleit een landelijk minimaal adaptatieniveau als vertrekpunt voor nieuwbouw en herstructurering, maar dat ruimte laat voor lokaal maatwerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen