Lezing Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet in De Groote Weiver

Foto: Wikipedia / Vera de Kok

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet wil dit jaar tijdens de intocht van Sinterklaas in achttien gemeenten gaan demonstreren tegen Zwarte Piet, maar vooralsnog niet bij de landelijke intocht in Zaandijk. Zaankanters Tegen Racisme (ZaTeRa) heeft voorman Jerry Afriyie van de landelijke actiegroep uitgenodigd om dinsdag 13 november in Wormerveer een lezing te houden onder de titel Zwarte Piet is racisme.

ZaTeRa wil ‘in de Zaanstreek discriminatie en racisme bespreekbaar maken en het gebruik van racistische karikaturen tijdens Sinterklaasfeesten bestrijden’. De lezing in De Groote Weiver heeft tot doel ‘de noodzaak voor deze strijd uiteen te helpen zetten en de discussie in de Zaanse gemeenschap hierover verder op gang te brengen’.

Uitsluiting

ZaTeRa zegt te begrijpen dat veel Zaankanters uitkijken naar de landelijke intocht op de Zaanse Schans. ‘Veel mensen willen deze jaarlijkse traditie in stand houden, vanwege al die blije kinderen. Al die blije kinderen? Nee, er zijn ook kinderen voor wie Sinterklaas geen feest is. Ze worden uitgescholden voor Zwarte Piet en zien juist op tegen deze sombere dagen. Het liefst gaan ze zelfs niet naar school. De Zwarte Piet-figuur roept racisme op en sluit kinderen daardoor uit van de feestvreugde. De Zwarte Piet-figuur dient volgens ZaTeRa om die reden uit het feest te verdwijnen.’

Jerry Afriyie is dichter en mede-oprichter van Zwarte Piet is Racisme en Stichting Nederland Wordt Beter. Zijn lezing aan de Industrieweg 1A in Wormerveer duurt van 20:00 tot 22:00 uur. Binnenlopen kan vanaf 19:30 uur. De toegang is gratis.

Pro-Pietdemonstratie

Kevin Panen organiseert onderde noemer Zwarte Piet is hier welkom tijdens de intocht een demonstratie ten faveure van het traditionele uiterlijk van de knechten van de goedheiligman. ‘Zwarte Piet is geen discriminatie, Zwarte Piet is geen slaaf en Zwarte Piet is niet racistisch, maar Zwarte Piet is traditie,’ vindt de organisator. Hij heeft een vergunning aangevraagd voor het protest.

Panen ageert ook tegen de kreten Zwarte Piet = racisme die door de hele stad opduiken, zoals op onderstaande foto die is gemaakt bij het station Kogerveld. De leus werd weggepoetst, maar keerde vrijwel meteen weer terug.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen