Letterdiscussie een handvat om het eens te hebben over ‘We Amsterdam’

Foto: Flickr / Evan Jackson

De letters I Amsterdam die een deel van het stadsbestuur van de hoofdstad inmiddels een doorn in het oog geworden zijn, roepen in Zaanstad een hele andere emotie op. ‘Wij hebben ondervonden dat de kracht en uitstraling van het merk I Amsterdam belangrijk is voor de aantrekkingskracht op toeristen van Zaanstad,’ schrijft wethouder Sanna Munnikendam aan haar collega Udo Kock.

De kans dat de immense rode en witte letters verdwijnen van het Museumplein is op het Zaandamse stadhuis niet onopgemerkt gebleven. Van Kock mogen ze blijven aan de Sloterplas en in Zuidoost en weg uit het centrum, maar fractievoorzitter van GroenLinks Femke Roosma wil er nergens nog tegenaan hoeven kijken in de openbare ruimte.

De promotie van Amsterdam – of het opwerpen van drempels tegen het massatoerisme dat het centrum verstikt – is echter niet alleen een zaak van de hoofdstedelijke politiek. Munnikendam stuurt de brief uit Zaanstad ‘ons beroepend op de gezamenlijke intenties tot regionale samenwerking inzake toerisme’. Ofwel: als Amsterdam de Zaanstreek wil gebruiken als overloopgebied, dan zal de stad rekening moeten houden met de Zaanse belangen.

Waardering voor samenwerking

Er wordt waardering uitgesproken voor de structurele samenwerking tussen Marketing Zaanstreek en Amsterdam Marketing, die samen toeristische bestemmingen in de Zaanstreek promoten om voor een goede spreiding van internationale verblijfstoeristen te zorgen. Nu nog op bestuurlijk niveau.

Ik gebruik deze gelegenheid graag ook om namens het college van Zaanstad te pleiten voor het gezamenlijk opstellen van een regionale toerisme agenda. Een agenda waar kwaliteit van het aanbod, spreiding van verblijfstoerisme en wijze van samenwerking de speerpunten zijn. Graag ga ik op zo kort mogelijke termijn met u in gesprek over beide onderwerpen.’ Was getekend, Sanna Munnikendam.

https://twitter.com/markintres/status/1054418696465203201

De Amsterdamse gemeenteraad neemt waarschijnlijk begin volgende maand een besluit over de letters.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen