POV, DZ, VVD en PVV niet gerust op betrouwbaarbeid Bibob-onderzoek moskee

Foto: Foto: Facebook / ICC/Moskee te Assendelft

De POV, DZ, VVD en PVV hebben zo hun twijfels bij het Bibob-onderzoek dat de gemeente heeft uitgevoerd naar de herkomst van het geld waarmee de bouw van de in Saendelft geplande moskee gefinancierd wordt. Dat blijkt uit gezamenlijke schriftelijke vragen aan het college, naar aanleiding van de tot hun verrassing verstrekte omgevingsvergunning.

De fracties tonen zich ‘uiteraard’ positief over het feit dat het Bibob-onderzoek geen onregelmatigheden aan het licht bracht, maar hebben nog wel een aantal vragen die voortvloeien uit onder andere landelijke ontwikkelingen (zoals de aanpassing en aanscherping van de Wet Bibob) en adviezen van de AIVD. Ze willen stap voor stap in beeld gebracht zien hoe en door wie het onderzoek naar de bouw van de moskee is uitgevoerd. De vragen suggeren dat dit niet door experts is gedaan.

Lastig te traceren

Het Bibob-onderzoek gaat uit van het toetsen van gegevens die bekend zijn. Ondermijnende criminaliteit is vaak niet in cijfers te vatten of geregistreerd als misdaad en daardoor per definitie lastig te traceren,’ schrijven ondertekenaars Peter van Haasen (PVV), Harrie van der Laan (POV), Inge Felices Hernandez (DZ) en Marianne de Boer (VVD).

In een aantal moskeeën in Nederland is sprake van ondermijnende criminaliteit en daarom vinden wij het belangrijk dat het college heel goed uitzoekt of bij de bouw van de moskee in Saendelft hier sprake van zou kunnen zijn.’ De partijen vragen zich af hoe het college kan garanderen dat bij het al uitgevoerde Bibob-onderzoek naar aanleiding van de grondaankoop en het nog uit te voeren onderzoek naar de financiering van de bouw geen verbindingen met ondermijnende criminaliteit over het hoofd zijn gezien. ‘Hoe worden daar uitspraken op bijvoorbeeld social media bij betrokken?’

Fondsenwerving

De Stichting Ar-Rahma heeft een flyer de deur uit gedaan voor fondsenwerving en dit betekent volgens de vragenstellers ‘dat er vele geldstromen op gang gebracht worden, die wellicht gebundeld doorgezet worden’. ‘De stichting maakt voor de crowdfunding gebruik van een app, waarmee duidelijk te zien is hoe en waar vandaan het geld binnenstroomt. Hoe wordt deze fondsenwerving meegenomen in het Bibob onderzoek?’

Achterdocht

Naast het geld is ook de boodschap reden voor vragen: hoe wordt voorkomen dat er bijvoorbeeld predikers naar Assendelft komen die handelen in strijd met de Nederlandse Grondwet? Dat de Stichting Ar-Rahma en Kleurrijk Saendelft inmiddels niet meer spreekt over de bouw van een Islamitisch en integraal Cultureel Centrum, ‘wat in eerdere communicatie steeds wel het geval was’, maar het nu nog uitsluitend over een moskee heeft leidt eveneens tot achterdocht.

De fracties willen daar graag opheldering over omdat ‘deze naamswijziging niet zonder (communicatieve) gevolgen is’. Ze zien ook dat de doelgroep in de loop der tijd veranderd is: waar eerder werd besproken dat de moskee voor zowel wijkbewoners als mensen van buiten de wijk gebouwd ging worden, werd op de laatste bijeenkomst over de moskee op 25 september gemeld dat hij voor bewoners van Saendelft zal zijn. Daar willen ze eveneens meer over horen: om hoeveel mensen gaat het dan?

Parkeerprobleem hoogtijdagen

Daarnaast leven er vragen over het door stichting Ar-Rahma verwachte parkeerprobleem bij grote activiteiten en de ‘koepelfunctie’ van de moskee. Wat behelst deze koepelfunctie precies en aan welke centra is deze koepel gelieerd?

De vier partijen zijn er bovendien niet gelukkig mee dat de uitnodiging voor de bijeenkomst van 25 september in Assendelft slechts in een beperkt deel van het dorp per post verspreid is. Ze zeggen van veel omwonenden te horen dat die (te) laat of niet geïnformeerd zijn.

Transparantie

Ook bewoners van Assendelft (niet zijnde Saendelft) zouden graag hun mening geven/dan wel geïnformeerd willen zijn. De bouw van een moskee betreft een controversieel onderwerp. De VVD, POV, DZ en PVV vinden het belangrijk dat inwoners hun inbreng kunnen leveren en goed geïnformeerd zijn en zijn dan ook van mening dat ‘het bewust klein houden’ niet bijdraagt aan transparantie,’ aldus de gezamenlijke schriftelijke vragen. De partijen willen overigens dat ook inwoners van Krommenie bij dit proces betrokken worden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen