Brandweer Nederland pleit voor een eenvoudiger, integraal thuisalarmsysteem

Een blik in het verleden.
Foto: Wikimedia

Brandweer Nederland wil dat woningen in de toekomst een simpel alarmsysteem krijgen dat alle meldingen van gevaarlijke situaties doorgeeft en de bewoners alarmeert. Daarvoor pleit voorzitter Stephan Wevers tijdens het nationale congres dat de brandweer vandaag en morgen houdt op het Hembrugterrein in Zaandam.

De bestaande brandbeveiligingsproducten zijn volgens Wevers vooral voor ouderen moeilijk te begrijpen en dat is een groeiend probleem in een vergrijzende samenleving. Hij vindt dat om mensen langer veilig thuis te laten wonen er nu stappen moeten worden gezet: ouderen krijgen volgens hem meer en meer te maken met rook- en koolmonoxidemelders, bewakingssystemen, zonnepanelen, warmtepompen, accusystemen, huissprinklers en andere technische systemen die niet allemaal even duidelijk zijn.

Ik praat uit ervaring, want mijn ouders van 85 en 86 jaar wonen gelukkig nog steeds zelfstandig, maar zij kunnen de ontwikkelingen al lang niet meer bijbenen. Ze verzuipen in de stapeling van veiligheids- en energiesystemen. En ze zijn zeker niet de enigen,’ aldus Wevers in De Telegraaf. Brandweer Nederland neemt daarom het initiatief om met bouwers, installateurs, verzekeringsmaatschappijen, coöperaties en kennisinstituten een Veilig huis van de toekomst te ontwerpen.

De afgelopen tien jaar kwamen 341 personen om het leven bij 287 woningbranden. Van de mannen was een derde 65 jaar of ouder en van de vrouwen zelfs ruim de helft.

 

Reacties

article
22005
'Ouderen kunnen technologie alarmsystemen niet meer bijbenen; nu stappen zetten'
Brandweer Nederland wil dat woningen in de toekomst een simpel alarmsysteem krijgen dat alle meldingen
https://zaanstad.nieuws.nl/actueel/22005/brandweer-nederland-pleit-eenvoudiger-integraal-thuisalarmsysteem/
2018-10-11T13:07:18+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/389/2018/10/11110702/Feuermelder.jpg
Actueel