Meerdere onderzoeken naar zelfdoding psychiatrisch patiënte in gevangenis Westzaan

Foto: PxHere

GGZ-instelling Altrecht in Utrecht is een onderzoek gestart naar aanleiding van de zelfdoding, afgelopen februari, van een psychiatrisch patiënte en voormalige cliënte in de gevangenis in Westzaan.

Altrecht heeft inmiddels toegegeven niet correct gehandeld te hebben bij de behandeling van de 31-jarige vrouw, die al meerdere mislukte pogingen om zichzelf van het leven te beroven achter de rug had. Er zijn geen aanwijzingen dat de gevangenis een rol speelde bij de laatste en geslaagde poging.

Het Algemeen Dagblad volgt de zaak al enige tijd en meldtnu dat Altrecht een intern onderzoek is begonnen naar de gang van zaken rondom haar opname en overlijden. Zo zouden personeelsleden van de organisatie klaar zijn geweest met het gedrag van de vrouw en haar kwijt hebben gewild en zou de officier van justitie druk vanuit Altrecht hebben gevoeld om haar te arresteren. Ook geeft Atrecht toe dat er geen volledige medische overdracht is geweest. De vrouw zat zeven maanden in voorarrest voordat ze stierf.

Onderzoeken en Kamervragen

Ook de gevangenis en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doen onderzoek naar de dood van de vrouw. De inspectiedienst beoordeelt ook de onderzoeksresultaten van Altrecht en sluit niet uit dat er nog aanvullend onderzoek vanuit de Inspectie komt. De SP stelde Kamervragen over de kwestie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen