Landelijke VVD wil dubbel zo hard straffen in wijken als Poelenburg

De Clusiuslaan in Poelenburg.
De Clusiuslaan in Poelenburg.
Foto: Google Street View

Wie zich misdraagt in een probleemwijk moet dubbel zo hard worden bestraft worden, vindt de VVD, die zo buurten wil opschonen waar de integratie is ‘mislukt’. In Zaanstad voldoet Poelenburg aan het criterium dat meer dan de helft van de bewoners in dergelijke wijken van niet-westerse komaf is.

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zette zijn plannen vandaag in de Tweede Kamer uiteen. De grootste regeringspartij wil dat in ‘zwarte’ wijken met veel werklozen, lager opgeleiden en bewoners met een strafblad mensen harder worden aangepakt dan elders. Zo zullen peuters er verplicht naar het kinderdagverblijf moeten, waar ze de Nederlandse taal en cultuur leren. Ouders die weigeren moeten gekort worden op de kinderbijslag of op hun uitkering, aldus de VVD. Hij kreeg bar weinig bijval.

Het gemeentebestuur van Zaanstad probeert de afwijkende bevolkingsopbouw van Poelenburg onder meer tegen te gaan met een aangepast woningtoewijzingsbeleid voor sociale huurhuizen en andere onderdelen van de zogenoemde Rotterdamwet. Ook is er al extra aandacht voor onderwijs op jongere leeftijd dan elders in de gemeente.

Denemarken

Dijkhoff liet zich inspireren door Denemarken, waar het idee geboren werd. Het Deense Instituut voor de Mensenrechten liet eerder in NRC Handelsblad weten dat de wet daar niet tot discriminatie hoeft te leiden: ‘Het is mogelijk om ander beleid te voeren in geografische gebieden die extra aandacht nodig hebben. Als bij de uitwerking van dit plan toch blijkt dat er sprake is van discriminatie dan moet het door de regering worden rechtgezet.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen