Rosa, PvdD en GL willen dat college gaat treinen in plaats van vliegen

Foto: Pixabay

Rosa, de Partij voor de Dieren en GroenLinks stellen in een motie voor dat in de regelementen wordt vastgelegd dat buitenlandse dienstreizen tot 1000 kilometer van leden van het college in de nabije toekomst per (hogesnelheids)trein worden afgelegd. Dit omdat er bij vliegreizen geen CO2-compensatie wordt toegepast.

Het voorstel van de drie fracties om het college te verzoeken om nog voor de jaarwisseling met een voorstel hierover te komen wordt morgenavond in de raad behandeld. Alleen in incidentele gevallen, bijvoorbeeld vanwege de reisduur, zou van het principe om per trein te reizen mogen worden afgeweken. Bij afstanden groter dan 1000 kilometer wordt de CO2-uitstoot van vluchten wel standaard gecompenseerd.

Niet eerste klas

De partijen willen ook in de regels opgenomen zien dat wanneer een luchtreis onvermijdelijk is ‘in beginsel niet in de eerste klasse (of daarmee vergelijkbare klassen)’ wordt gevlogen. ‘Slechts voor zover de omstandigheden daartoe noodzaken staat het college een bestuurder toe om met een hogere klasse te reizen,’ aldus de motie die is ondertekend door Judit Raa (PvdD), Mariska Schuttevaer (Rosa) en Hildr Vogelesang (GroenLinks).

Als laatste maatregel stellen zij voor om bij alle vliegtuigverplaatsingen, ongeacht de afstand, standaard geld uit te trekken voor een volledige CO2-compensatie. Bijvoorbeeld door het aanplanten van bomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen