Peter de Grote en zijn vrouw Catharina terug in het Czaar Peterhuisje

Foto: Facebook / Czaar Peterhuisje

De gerestaureerde portretten van Peter de Grote (1672-1725) en zijn vrouw Catharina I (1684-1727) keren 30 augustus terug in het Czaar Peterhuisje in Zaandam. De Russische ambassadeur Alexander Vasilievich Shulgin verricht de officiële onthulling.

De schilderijen die al sinds 1847 in Zaandam te zien zijn werden de afgelopen maanden gerestaureerd door atelier Boeijink, Boekel en Van der Knaap in Haarlem. De Russische heerser en zijn echtgenote brachten in 1717 een bezoek aan Zaandam, waarbij ze ook naar het huisje gingen waar de hij de eerste keer had gelogeerd. Tijdens hun verblijf in Nederland lieten ze zich schilderen door Arnold Boonen (1669-1729).

Kunstverzamelaar Adriaan van der Hoop – de latere grondlegger van de schilderijencollectie van het Rijksmuseum – kocht de beide doeken destijds op een veiling en schonk ze aan koningin Anna Paulowna, de eigenaresse van het Czaar Peterhuisje. Zo kwamen de portretten in Zaandam terecht. De schilderijen die in het Czaar Peterhuisje te zien zijn, zijn overigens niet van de hand van Boonen: de originelen zijn in 1982 geveild en waar zij zich nu bevinden is onbekend.

Kopieën

Kunsthistoricus en -handelaar Jan Six – de man die op een veiling in Londen de ontdekker was van een ‘nieuwe’ Rembrandt – onderzocht de twee schilderijen uit Zaandam onlangs en vermoedt dat het exacte kopieën zijn van de portretten die Boonen in 1717 maakte. Mogelijk heeft een leerling van hem ze in het atelier van de portretschilder vervaardigd.

Stokoud

Het Czaar Peterhuisje waar ze straks weer prachtig uit de verf zullen komen stamt uit 1632 en is één van de oudste houten huisjes van Nederland. Peter de Grote kwam in 1697 voor het eerst naar Zaandam om er het vak van scheepstimmerman leren. Over het stokoude huisje is nu ter bescherming een koepel gebouwd.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen