Morgen bij zware buien kans op wateroverlast door verstopte rioleringen

Foto: Pixabay

De hevige regenbuien die de komende dagen worden verwacht kunnen problemen veroorzaken met rioleringen. In Zaanstad wordt het riool de komende dagen ‘extra alert’ in de gaten gehouden.

We monitoren de pijpleidingen intensief. Als er problemen ontstaan, wat wij wel verwachten, dan staan we paraat om die te verhelpen,’ vertelde een woordvoerder aan NH Nieuws. Door de droogte heeft zich veel vuil opgehoopt in rioleringen. En omdat de grond kurkdroog is en niet al dat overvloedige regenwater kan opnemen, spoelt het overgrote deel van het water regelrecht de riolering of de sloten in.

Voor het eerst sinds 1 juni wordt vanaf morgenmiddag langdurige regenval verwacht. Op grote schaal valt tussen bijf en vijftien millimeter, maar lokaal kan dat oplopen naar ruim 20 tot 40 millimeter, aldus Weer Online. Vooral in het oosten van het land is er daarnaast kans op onweer en in de avond ook windsto

Vrijdag is het licht wisselvallig met een mix van wolkenvelden, zonnige momenten en vooral in het noordwesten enkele buien en wordt het voor het eerst in bijna een maand tijd enkele graden kouder dan normaal. In het weekeinde stijgen de temperaturen echter alweer naar zomerse waarden.

Geen einde aan de droogte

De regen gaat geen einde aan de droogte maken: daarvoor moet het dagelijks langdurig regenen met vijf millimeter of meer. De verwachte buien maken alleen dat de droogte niet verder verergert.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen