Twijfel over het gemelde succes van de taallessen van Ivio

Een lesruimte in Het Blauwe Pand voldoet volgens de SP niet aan de eisen.
Een lesruimte in Het Blauwe Pand voldoet volgens de SP niet aan de eisen.
Foto: Google Street View

Volgens de Socialistische Partij is het succes van de taallessen die Ivio sinds enkele jaren in Zaanstad verzorgt veel minder groot dan op grond van maandelijkse rapporten wordt aangenomen.

Zo zou volgens de rapportages 92 procent van de cursisten vorig jaar het traject hebben afgerond en een diploma hebben behaald, terwijl de SP signalen heeft ontvangen dat het slagingspercentage van de staatsexamens NT2 I en II ‘behoorlijk onder de verwachtingen’ ligt. Ook zouden de leslokalen soms onder de maat zijn: in Het Blauwe Pand in Zaandam zouden tot 25 cursisten les krijgen in een ruimte met een capaciteit van vijftien personen. En waar bovendien de ramen niet open kunnen.

Verschillende locaties

IVIO gebruikt voor de taallessen een aantal lokalen in bibliotheken, buurthuizen en enkele andere instellingen, waaronder de Noorderkerk en Het Blauwe Pand aan de Aris van Broekweg. De cursisten van de taalniveau’s A2, B1 en B2 hebben volgens steunfractielid Jasper van Vliet veelal dezelfde lessen en lestijden. Ook zouden er bij elke les nieuwe deelnemers aansluiten, waardoor een kloof ontstaat tussen de cursisten.

Te weinig leraren?

Bij cursussen met 25-30 cursisten is meestal één leraar aanwezig in het lokaal. Assistenten zijn incidenteel aanwezig, maar zouden niet lang blijven,’ schrijft Van Vliet in vragen aan het college. ‘Ondanks deze omstandigheden heeft de contractmanager of een functionaris van de gemeente tot op heden geen lessen hebben bezocht en/of contact gehad met studenten en docenten. Er werd echter wel besloten dat deze cursussen succesvol zijn, gebaseerd op de maandelijkse rapporten.’

De SP wil nu weten of het college bekend is met ‘de misstanden’ bij de – niet verplichte – taalcursussen van Ivio en ook vindt dat deze lessen van groot belang zijn voor de taalontwikkeling en integratie van inwoners met Nederlands als tweede taal. Deelnemers aan de cursussen verdienen volgens de fractie een goede locatie en de leraren een lage werkdruk.

Subsidie

De partij wil ook weten hoeveel subsidie Ivio ontvangt en welke voorwaarden daaraan zijn gesteld. Voorgesteld wordt om onderzoek te doen naar het effect van de taallessen en de locaties waar deze worden gegeven, waar nodig actie te ondernemen de resultaten te delen met de gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen