DZ schrijft open brief over democratische manco’s bij het nieuwe college

Is het beleid voor de komende jaren al helemaal dichtgetimmerd?
Is het beleid voor de komende jaren al helemaal dichtgetimmerd?
Foto: Pixnio

Het college is nog maar nauwelijks uit de startblokken en Democratisch Zaanstad heeft het allemaal gehad met de opstelling van het nieuwe dagelijks bestuur. In een open brief roept de partij B & W op om zichte houden aan afspraken, samen te werken met de gemeenteraad en ons te voorzien van tijdige, volledige en adequate informatie’. ‘Luister naar onze inwoners, hoor hen niet alleen aan,’ is het dringende advies.

Gisteren verliet de fractie, samen met de collega’s van de Partij voor Ouderen en Veiligheid, het Zaanstad Beraad als protest tegen de koers van het nieuwe college. Dat zou het beleid voor de komende jaren al zo stevig hebben dichtgetimmerd dat er voor andersdenkenden in de raad geen enkele ruimte meer is, terwijl er juist openheid en samenwerking in het vooruitzicht gesteld was.

Geen gesprek ‘om de lucht te klaren’

De open brief verwijst naar het onmiddellijk na de verkiezingen uitsluiten van een aantal partijen in de informatiefase, en naar het voorstel van de partij om ‘een gesprek aan te gaan met alle fractievoorzitters uit de bestuursperiode 2014-2018 om de lucht te klaren en met een schone lei verder te kunnen’. Dat moest ‘een fijn en open gesprek’ zijn waarin ‘heldere afspraken werden gemaakt over omgangsvormen om de uitstraling van de Zaanse politiek in het geheel te verbeteren’. Het is er kennelijk niet van gekomen.

Democratisch Zaanstad schrijft van de beloofde andere manier van werken, met een college dat burgers, maatschappelijke en commerciële partijen en de gemeenteraad nauw betrekt bij de besluitvorming, nog niets gezien te hebben. Integendeel: ‘Vier jaar geleden werd de gemeenteraad zelfs meer betrokken bij de coalitievorming en het coalitieakkoord dan in het huidige proces.’

Inwoners vergeten

Bovendien: tijdens de kennismakingstoernee van wil het college ‘in de samenleving ophalen wat ontbreekt in het coalitieakkoord, maar het akkoord zal niet worden aangepast’. Dus hebben, in de ogen van DZ, de coalitiegenoten de inwoners vergeten in hun zoektocht naar het beoogde ‘breed gedragen coalitieakkoord’.

Daarnaast heeft DZ in dat akkoord gelezen dat de rechten van de gemeenteraad worden beknot omdat die nog slechts twee keer per jaar een beleidswijziging voor mag stellen. De partij heeft het idee dat het helemaal niet meer de bedoeling is dat oppositiepartijen met ook met voorstellen komen.

Eerst inhoudelijke bespreking

Volgens Democratisch Zaanstad moet deze bestuursperiode begonnen worden met de inhoudelijke bespreking van het coalitieakkoord, ‘waarmee dus kaders door de gemeenteraad worden vastgesteld’. ‘Daarna volgt de financiële vertaling of onderbouwing via een kadernota of kaderbrief.’ Na het debat op hoofdlijnen van vorige maand heeft zo’n inhoudelijk debat echter nog niet plaatsgevonden.

Wij zijn van mening dat deze handelwijze geen recht doet aan de doelstelling van de coalitie om input op te halen uit de samenleving en diens vertegenwoordigers. Op het debat op hoofdlijnen na, staat de gemeenteraad aan de zijlijn en krijgt zij enkel mededelingen en beperkte informatie,’ aldus de fractie van Democratisch Zaanstad.

Persverklaring

Naast de open brief is er ook nog een persverklaring van DZ, waaruit grote frustratie spreekt. ‘Nadat de coalitievorming was afgerond werd onze fractie door de coalitie benaderd voor een gesprek om te inventariseren waar Democratisch Zaanstad zich wel en niet in kon vinden en te bezien op welke manier de komende vier jaar samengewerkt kan worden. Tijdens dat gesprek bleek, dat men de oppositie was vergeten te consulteren terwijl men al wel met verschillende andere organisaties en maatschappelijke instellingen van gedachten had gewisseld.’

Het vooraf al buitenspel zetten van partijen – in de informatiefase, red. – ervaren wij als minachting. Democratisch Zaanstad is een partij die vaak functioneert als directe spreekbuis van de inwoners van Zaanstad en die op bekende en duidelijke wijze van zich laat horen. Wij zien deze politieke werkwijze van de coalitie als een vorm van kartelvorming.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen