Staatssecretaris wil toe naar rookvrije terrassen

Foto: Wikimedia

Een rookverbod op terrassen is een goede zaak, vindt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid.

Blokhuis komt nog niet met een wet, maar zegt wel bezig te zijn met een stapel anti-rookmaatregelen. Die moeten dit najaar klaar zijn. Roken in de horeca is al verboden en ook aan de rookruimtes komt binnen twee jaar een einde. Daarna lijkt de buitenruimte aan de beurt te komen.

Verenigde Staten

De bewindsman wees erop dat in de Verenigde Staten al jaren niet meer mag worden gerookt rond gebouwen. Ook wil hij dat tabakswaren duurder worden.

Koninklijke Horeca Nederland reageerde meteen afwijzend op het voornemen van Blokhuis om roken op terrassen te verbieden, terwijl er nog volop gepraat wordt over het aangekondigde verbod op rookruimten.

Clean Air Nederland

Clean Air Nederland houdt een kaart bij van rookvrije terrassen, maar die zijn in ons land nog maar mondjesmaat te vinden. In de hele provincie Noord-Holland zijn er vijf, waaronder geen enkel terras in Zaanstad. Over het hele land gezien blijft de teller steken op dertien.

Roken op een buitenterras is volgens de geldende regels toegestaan als dit niet leidt tot rookoverlast binnen. Een buitenterras moet minstens aan een zijde volledig open zijn en mag niet afgeschermd zijn met plantenbakken of ander materiaal. De open kant mag ook de bovenzijde zijn. Wanneer het terras overkapt is met een luifel of parasol, moet een van de zijkanten volledig open zijn.

Binnen niet

Roken op een terras in een overdekt winkelcentrum mag niet. In het winkelcentrum geldt een rookverbod waardoor ook niet op terrassen in dat winkelcentrum mag worden gerookt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen