Eikenprocessierups vroeg verwacht: opletten bij zomereiken

Foto: Wikimedia

De ontwikkeling van de eikenprocessierupsen gaat snel vanwege de hoge temperaturen. De periode met de grootste kans op overlast beging mogelijk al begin juni. De rupsen komen alleen op zomereiken voor; wees daar dus op uw hoede voor de brandharen van de dieren.

De zomereik (Quercus robur) is goed te herkennen aan de twee lobben onderaan de bladschijf, waar die aan de bladsteel aansluit. De brandharen van de rupsen kunnen leiden tot klachten als ontstoken ogen, jeuk en koorts.

De afgelopen week zijn op veel plaatsen in Nederland al de eerste rupsen met brandharen aangetroffen. Boven het Noordzeekanaal werden ze in de zomer van 2008 voor het eerst gezien; in Zaanstad in 2010. De gemeente liet de twee vuistgrote nesten destijds direct weghalen.

Twiske

Bij een wandeling in Het Twiske zouden er zomaar eikenprocessierupsen op uw pad kunnen komen. De Roemerroute door de Oostzanerpolder bijvoorbeeld loopt deels door een dicht polderbos van beuken, esdoorns, essen, zomereiken, elzen en grove dennen.

Verspreid door Zaanstad

Zomereiken komen niet voor op de gemeentelijke lijst van dendrologisch waardevolle bomen, maar ze staan volgens de lijst van waardevolle bomen op particulier terrein onder meer onder meer in Wormerveer bij Marktstraat 91, in Zaandam bij Kalf 160, in de Hoogstraat in OudKoog (bij de huisnummers 6 en 17), bij Lagedijk 33 in OudZaandijk, bij de J.J. Allanstraat 382 in Westzaan (foto hieronder) en ter hoogte van de Zuiderhoofdstraat 59 in Krommenie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen