Gemeente ziet sloop kantoorvilla Westzijde niet als een optie

Zo had het moeten worden.
Foto: KPO Planontwikkeling

De gemeente geeft geen toestemming om de volgens ontwikkelaar KPO niet meer te redden villa aan de Westzijde 144 in Zaandam te slopen. Volgens het Noordhollands Dagblad is wethouder Addy Verschuren duidelijk: zonder renovatie geen toestemming voor een bouwplan voor de voomalige kantoorvilla van ABN AMRO. Dat heeft wellicht ook gevolgen voor de achterliggende nieuwbouw aan de Zaan.

KPO Planontwikkeling wilde het karakteristieke pand aan de Westzijde zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terugbrengen, inclusief de serre die ooit de linkerzijde sierde (tekening hieronder). Er zouden elf appartementen in komen van zo’n 55 vierkante meter. Maar onlangs liet de eigenaar weten dat met name de fundering en de vloeren in een dermate slechte conditie zijn dat het gebouw, dat geen monumentale status heeft, tegen de vlakte moet.

Dat sloopplan lijkt nu dus op een onverzettelijk ‘nee’ bij het college te stuiten, wat ook de bouw van de zes verdiepingen tellende nieuwbouw aan het water in gevaar brengt omdat beide onderdeel van hetzelfde project zijn. Aan de Zaankant wil KPO appartementen bouwen met een oppervlakte tussen 100 en 170 vierkante meter (artist impression hieronder). Achter de villa zijn 32 parkeerplaatsen ingetekend in een binnentuin.

Nieuwe vergunning aanvragen

Het is de tweede keer in relatief korte tijd dat een verbouwplan door de ontwikkelaar opeens wordt omgezet in nieuwbouw. Begin april gebeurde dat al aan de Klokbaai in Zaandam, waar op de hoek Klokbaai, Tuinstraat en Behouden Haven een leegstaand kantoorpand zou worden omgebouwd tot negen appartementen met nog eens drie nieuw te bouwen woningen.

Dat – overigens verre van oogstrelende – kantoorpand (foto hieronder) bleek er opeens helemaal niet meer te zijn, waarop het werk werd stilgelegd en de opdrachtgever een nieuwe vergunning moest aanvragen.

Ook in dit geval gooide de ontwikkelaar de verandering in de plannen op de slechte staat van het bestaande pand. Naar verwachting kan de bouw eind deze maand worden hervat. Aan de buitenkant zijn geen wijzigingen zichtbaar ten opzichte van het eerder ingediende plan.

 

Reacties