Amsterdam zet kauwgomplakken op de kaart met sneakers

Foto: Een still uit de YouTube-video

Een bericht op zaanstad.nieuws.nl over de proefplaatsing van een aantal peukenbakken op de Gedempte Gracht, leidde nogal wat suggesties voor belendende kauwgombakken. Vandaar dit nieuwtje: weliswaar niet uit Zaanstad, maar het zou ook een hint kunnen zijn: Amsterdam gaat gombakken installeren.

En dat niet alleen – veel leuker is nog dat in de hoofdstad binnenkort sneakers te koop zijn met zolen gemaakt van van de stoep geschraapte stukkes kauwgom. Door het hele land wordt jaarlijks zo’n 1,5 miljoen kilo kauwgom uitgespuugd op straat achtergelaten en om dat probleem om niet-belerende wijze aan te kaarten is de Gumshoe gelanceerd.

De sneakers werden gecreëerd door I Amsterdam, het schoenenlabel Explicit en rubberfabrikant Gum-Tec. Daarbij wordt het rubber uit gerecycleerde kauwgom aangewend om de zolen te maken. Nu gebeurt dat nog na noeste arbeid van de straatvegers, maar straks moeten er speciale bakken komen om de smakeloze kauwgom in te verzamelen.

In knalroze en donkergrijs

De zolen van de Gumshoes, die worden uitgebracht in een knalroze versie en eentje in donkergrijs met een rode onderzool, worden voorzien van de plattegrond van Amsterdam. Het gaat om een Het gaat om een limited edition die vanaf juni bij Hudson’s Bay en op de website van Gumshoe zelf verkrijgbaar zal zijn. Goedkoop zijn de schoenen niet: ze gaan zo’n 190 euro per paar kosten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen