Bijna een kwart van de woningen nu met zonnepanelen

18 jun , 11:00 Actueel
screenshot 20240618 105947
Zowel in 2922 als vorig jaar was Uitgeest de Noord-Hollandse gemeente waar zonnepanelen het populairst zijn. Maar liefst 54,2 procent van de woningen in Uitgeest wekte eind vorig jaar eigen zonnestroom op.In Zaanstad was dat bijna een kwart (23,6 procent) zo blijkt uit een analyse van nieuwe CBS-data door energiebedrijf Zonneplan.
screenshot 20240618 103921
Naast in Uitgeest wekt ook meer dan de helft van de woningen in Drechterland inmiddels eigen stroom op. Heiloo, Castricum en Medemblik zijn andere gemeenten die hoog scoren. Amsterdam (7,9 procent) en Zandvoort (twaalf procent) moeten nog een inhaalslag maken. De hoofdstad is volgens Zonneplan een achterblijver door het relatief grote aantal huurwoningen en appartementen. 'Je bent dan vaak afhankelijk van je verhuurder of Vereniging van Eigenaren, waardoor zonnepanelen laten plaatsen lang niet altijd mogelijk is.'

Spurt in Laren

Dat een laag percentage niet meteen op onwil wijst wordt onderstreept door de toename in Zandvoort. Waar bijvoorbeeld Uitgeest ‘slechts’ een stijging van 12,8 procent noteerde, steeg het aantal energieproducerende woningen in Zandvoort met maar liefst 40,2 procent in 2023. In Laren steeg het aantal woningen met zonnepanelen nog sneller (plus 49,5 procent).

Nog wel rendabel?

Waar zonnepanelen vorig jaar nog gretig aftrek vonden, is de animo voor het ‘zwarte goud’ de afgelopen maanden flink afgenomen. Er is veel onzekerheid over het rendement, nu energiebedrijven terugleverkosten invoeren en het nieuwe kabinet de salderingsregeling wil afschaffen. Zonneplan becijferde wat de impact daarvan is. De conclusie: wie in 2024 zonnepanelen aanschaft, verdient deze binnen zes jaar terug, zelfs wanneer er terugleverkosten betaald moeten worden. 'Bij een verwachte levensduur van 25 tot 30 jaar zijn zonnepanelen dus een investering waarover je niet lang na hoeft te denken,' aldus het energiebedrijf.