Gemeente niet gierig met belonen van inzet in stembureaus

Foto: Wikimedia

Wie woensdag in een stembureau werkt, krijgt daarvoor presentiegeld: in Zaanstad krijgt een lid 232 euro voor de hele dag. Dat is minder dan in Amsterdam (250), maar veel meer dan in bijvoorbeeld Groningen (150 euro, maar alleen voor het referendum, omdat er geen nieuwe raad wordt gekozen), Breda (140) of Boxtel (125 euro).

De hoogte van het presentiegeld van stembureauleden is niet wettelijk geregeld – een gemeentebestuur bepaalt zelf of er een beloning wordt uitgekeerd, in welke vorm en de hoogte daarvan. Sommige gemeenten kiezen voor een vrijwilligersvergoeding. Dat is voor de ontvangers fiscaal aantrekkelijker omdat het geld niet bij het belastbaar inkomen wordt opgeteld, maar het uurloon moet in dat geval wel onder de 4,50 euro blijven.

Stemmentellers die tot laat moeten doorbuffelen krijgen het minst betaald. In Amsterdam, Breda, Rotterdam, Nijmegen, Schiedam en Nijkerk verdienen de tellers 50 euro; in Utrecht, Terneuzen, Weert, Leudal en Druten 40; in Leiden, Tholen en Culemborg 30 en in Dongen en Brunssum zelfs maar 25 euro.

Zaanstad niet gierig

Zaanstad heeft het hoogste bedrag over voor de tellers, die met 58 euro voor hun inzer worden beloond.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen