Vogelbeschermers proberen opnieuw bomenkap in Zaandijk te voorkomen

Foto: Flickr

De Vogelbeschermingswacht Zaanstreek heeft bij Gedeputeerde Staten bezwaar gemaakt tegen het voornemen van de gemeente om op 19 maart te beginnen met het kappen van bomen aan de Fortuinweg in Zaandijk.

Die kap is nodig voor de aanleg van het nieuwe – maar omstreden – sportcomplex van hockeyvereniging De Kraaien. Op 5 april hebben de vogelbeschermers de gelegenheid om bij de provinciale Hoor- en Adviescommissie haar bezwaren in een openbare hoorzitting nader toe te lichten. Dat is mosterd na de maaltijd als er al met de werkzaamheden begonnen is.

Er moeten volgens de gemeente 146 bomen verdwijnen naast struiken en ander groen. Die hadden al weg moeten zijn, maar de gemeente maakte een fout met de eerste aanvraag voor een kapvergunning. Daarom werd een hoorzitting in Zaanstad over de kap op het laatste moment afgeblazen. Nu wil ze vermoedelijk vaart maken vanwege het aanstaande broedseizoen.

Verstoring bij wet verboden

De Flora- en faunawet regelt de bescherming van vogels in dat deel van het jaar: het verstoren van broedende vogels en jongen of het vernielen van nesten en eieren is verboden. Er zijn geen vaste data aan het broedseizoen verbonden: dat begint wanneer de ouders het nest gaan bouwen tot het moment dat de jongen het hebben verlaten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen