StemWijzer van ProDemos hier al zo’n 4000 keer geraadpleegd

Foto: Wikimedia

De gemeenteraadsverkiezingen zijn pas over een maand, de campagnes zijn net begonnen, maar toch hebben veel mensen al een stemhulp ingevuld. In Zaanstad is de StemWijzer van ProDemos door zo’n 4000 burgers geraadpleegd.

De StemWijzer heeft voor 44 gemeenten een lijst met stellingen, die in anderhalve week tijd al meer dan 100.000 keer is ingevuld. De gemeente Den Haag heeft de meeste nieuwsgierigen, zo’n 11.500.

De stellingen voor Amsterdam zijn afgelopen woensdag online gezet en werden sindsdien al bijna 8000 keer ingevuld. Ook in Maastricht, Tilburg en Amersfoort schommelt het aantal invullers rond de 4000.

In de meeste gemeenten heeft ongeveer vijf procent van de kiezers de StemWijzer geraadpleegd, aldus ProDemos. Over de adviezen kan ProDemos niets zeggen.’We registreren niet welke partijen bij mensen naar voren komen. We houden wel antwoorden op stellingen bij, maar daar kun je geen conclusies uit trekken. Het gaat om lokale thema’s en we weten niet hoe representatief de groep is die de StemWijzers invult. Bovendien vinken sommige mensen aan dat we de antwoorden niet mogen registreren.’

MijnStem heeft nog geen bezoekersaantallen. Deze stemhulp van het bureau Citisens is in 64 gemeenten, waaronder Zaanstad, beschikbaar. Anders dan bij de andere stemhulpen heeft MijnStem een zogeheten slider. De kiezer kan een schuif heen en weer bewegen op een 100-puntsschaal, van helemaal eens tot helemaal oneens. Dat is volgens MijnStem nauwkeuriger dan iemand laten kiezen tussen eens, oneens en geen mening.

Ook het Kieskompas, dat stellingen voor 35 gemeenten heeft gemaakt – maar niet voor Zaanstad – heeft nog geen invulcijfers.

Kranten

Er is ditmaal ook nog een nieuwe, grote kieshulp van de regionale kranten van de Persgroep. Die vragenlijst, de Kieswijzer, is gelanceerd in 220 gemeenten. Hij is gemaakt door onder meer het AD, Het Parool, De Gelderlander en BN De Stem.

De Kieswijzer is niet gebaseerd op onderwerpen in partijprogramma’s, maar op thema’s die door lezers en redacties zijn aangedragen. Ook op deze lijst ontbreekt Zaanstad.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen