PvdA niet tevreden met antwoorden college over stoepparkeren

'Canadees parkeren' in de Beukestraat in Krommenie.
'Canadees parkeren' in de Beukestraat in Krommenie.
Foto: Google Street View

De PvdA is niet tevreden met de antwoorden van het college op vragen over plotselinge boetes voor stoepparkeren in Krommenie.

Eén van de meest essentiële vragen werd volgens de fractie niet beantwoord: ‘Wat is de noodzaak handhavend op te treden als er al overleg wordt gevoerd over het inrichten van de plekken waar nu geparkeerd wordt tot reguliere parkeerplaatsen?’

Pas wanneer ook op die vraag een antwoord binnen is, wil de PvdA beoordelen hoe ze tegen het gemeentebeleid aankijkt.

‘Duidelijke kaders’

In de beantwoording lieten B&W onder meer weten dat twee wielen op de stoep niet langer door de vingers zal worden gezien. ‘In wet- en regelgeving zijn duidelijke kaders gesteld voor parkeerregulering. De opsporingsambtenaar (boa) werkt op basis van die kaders. De boa heeft niet de bevoegdheid om de grenzen van veiligheid zelf te bepalen. Indien iemand op een onjuiste wijze parkeert (trottoir) en de boa gedoogt dit, dan gaat daar een voorbeeldwerking vanuit. Dat kan ertoe leiden dat er meer van dergelijke parkeergedragingen volgen waardoor gevaarlijke of hinderlijke situaties kunnen ontstaan.’

Geen consensus

Daar is overigens geen consensus over. De gemeente Landsmeer bijvoorbeeld riep bewoners van een aantal straten juist op om twee wielen op de stoep de zetten, om – met name in de avonduren – de doorgang open te houden voor hulpdiensten en dan vooral de brandweer.

Ook andere gemeenten hebben straten aangewezen voor het zogenoemde ‘Canadees parkeren- soms zelfs aan twee kanten van de weg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen