Derde kwartaal ongekend goed voor logiesbusiness

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Gaat het dan toch weer de goede kant op met de toerisme waar Zaanstad en de sector tot de uitbraak van de pandemie zo’n zonnige kijk op hadden? Volgens het CBS verwelkomden Nederlandse hotels, campings en terreinen met vakantiehuisjes in het derde kwartaal gezamenlijk een recordaantal gasten.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek sliepen in totaal 14,6 miljoen gasten daar minstens één nacht en dat is het hoogste aantal dat in het derde kwartaal is gemeten sinds 2012, toen het statistiekbureau begon met het bijhouden van deze cijfers. Het aantal toeristen uit binnen- en buitenland samen lag vijftien procent hoger dan in het derde kwartaal van 2021. Vergeleken met het derde kwartaal van 2019, het laatste jaar voor corona, overnachtten vier procent meer mensen in Nederland.

 

De stijging ten opzichte van 2021 komt vooral doordat er meer gasten uit het buitenland kwamen: ruim een derde van alle gasten die in het vorig kwartaal een overnachting boekte. Van die groep kwamen de meeste toeristen uit Duitsland (bijna 2,2 miljoen) en België (714.000). Vergeleken met het derde kwartaal van 2021 steeg vooral het aantal bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk. In Noord-Holland steeg het aantal gasten met 57 procent op jaarbasis het hardst. Volgens het CBS komt dit vooral doordat toeristen Amsterdam weer beter wisten te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen