Dalend aantal bezoekers in het Zaandamse stadshart

Foto: Gemeente Zaanstad

In 2016 bezochten nog 171.600 mensen in een week tijd het centrum van Zaandam, maar vorig jaar is dit aantal met elf procent afgenomen naar 154.100 bezoekers. Ook in 2016 was er al sprake van een afname.

De gemeente vermoedt dat de dalende populariteit te maken heeft met het feit dat Zaanstad in 2016 niet meer de enige stad in de omgeving was met een Primark. Elk jaar wordt een telling van het aantal bezoekers gehouden om inzicht te krijgen in de ontwikkeling en de aantrekkelijkheid van het centrum.

Westzijde meer in trek

De positieve kant is dat bezoekers zich evenwichtiger over het winkelgebied verspreiden. Het aantal bezoekers aan de Westzijde nam vorig jaar toe. Wethouder Dennis Straat: ‘In Zaanstad is op verschillende plekken veel te beleven, of je nu houdt van kunst, cultuur of winkelen. We blijven werken aan een levendige en interessante stad waar de Zaankanters, nieuwe bewoners en bezoekers zich thuis voelen’.

Rozenhof en woontoren

Om de aantrekkelijkheid te vergroten gaat de gemeente nu de openbare ruimte rondom de Rozenhof verbeteren. Verwacht wordt bovendien dat de bouw van de Rozengrachttoren – waar de gemeenteraad nog zijn goedkeuring aan moet hechten – meer bezoekers kan opleveren. De begane grond van die stedelijke reus is namelijk bestemd voor winkels, horeca en bedrijven.

Daarnaast is met de ontwikkelaar van de Rozengrachttoren de afspraak gemaakt om met een deel van de opbrengsten daarvan de Rozenhof te revitaliseren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen