Pilot om asielzoekers eerder aan werk te helpen

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

Het COA mag van staatssecretaris Eric van der Burg voor Asielzaken in Zaanstad een pilot opzetten waarmee ook asielzoekers zonder verblijfsvergunning aan het werk mogen. Dat willen ze zelf graag en op de krappe arbeidsmarkt is elke hulp welkom, liet burgemeester Jan Hamming donderdagavond weten.

Hij diende het verzoek in Den Haag in en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers gaat de proef nu uitwerken. Een complicerende factor is dat er net een nieuwe locatiemanager is aangesteld voor de opvang in de Achtersluispolder. Daar zitten op twee asielboten zowel mensen met een verblijfsvergunning in afwachting van echte woonruimte als mensen die nog wachten op de uitkomst van hun procedure.

Gelukkiger

Werkende mensen zijn gelukkiger dan mensen die zich de hele dag noodgedwongen op een boot zitten te vervelen, zei Hamming en voor de groep die sowieso al mag werken is er al een banenbeurs geweest. Een eerste gedachte wat betreft de pilot is om ook zo’n beurs te houden voor de tweede groep, maar het is aan het COA om de proef handen en voeten te geven.

De regels

Een asielzoeker die nog in de procedure zit mag nu 24 weken werken over een periode van 52 weken, nadat zijn of haar asielaanvraag minstens zes maanden in behandeling is.  Werken kan alleen met een tewerkstellingsvergunning van het UWV, die wordt verstrekt aan de tijdelijke werkgever. Met een tewerkstellingsvergunning mag een asielzoeker na zes maanden in procedure ook aan de slag als zelfstandig ondernemer.

Heeft een asielzoeker werk gevonden, dan betaalt hij of zij het COA een eigen bijdrage voor onder meer de kosten van de opvang. Een kwart van de verdiensten mag in eigen zak worden gestoken, tot maximaal 185 euro per maand. Verdient iemand meer dan het bedrag dat het COA betaald moet worden, dan mag ook de rest van het loon gehouden worden. Aan welke van deze voorwaarden het COA voor de pilot gaan sleutelen is nog niet duidelijk. Asielzoekers die willen werken, moeten zelf werk zoeken. Het COA geeft wel advies, maar bemiddelt normaliter niet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen